Безліс чи Безвіз? Невже Закарпаття перетвориться на Безкарпаття? ВІДЕО

 Закарпатці збираються страйкувати через мораторій на вирубку лісів.

Новина про скасування мораторію на вирубку лісів у обмін на безвізовий режим, який хоче підписати Петро Порошенко не на жарт сколихнула всю Україну.

Закарпаття від вирубок страждає вже далеко не перший рік. Тому краяни серйозно занепокоєні станом справ.

Більше того, 26 листопада на засіданні асоціації деревообробників та лісозаготівельників Західної України було прийнято рішення про проведення одноденного попереджувального страйку з метою запобігання масового вивезення карпатських пралісів за кордон.

На сайті електронних петицій почали з’являтися повідомлення з вимогою не відміняти мораторій.

Соціальні мережі просто заполонили записи обурених мешканців області щодо знищення дару природи, про який незабаром можуть залишитися лише світлини та згадки.

Тотальна корупція, незаконні вирубки, експорт деревини, хабарництво на митницях справді невдовзі можуть  призвести до облисіння Карпат, а відтак – і до екологічної катастрофи у Закарпатті. Адже що маємо на сьогодні? Щорічні паводки восени й весною, пересихання криниць та річок, аномальні погодні явища… а що може трапитись через 10 років інтенсивного нищення лісу!

Слід зазначити, що 2 листопада 2016 року Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий представив на засіданні Уряду інтерактивну карту вирубки лісів України.

При цьому він заявив, що на Закарпатті розпочала роботу комісія з перевірки законності рубок і що жоден факт не залишиться без уваги.

На жаль, Міністр далекий від реальності, або не хоче бачити справжній стан справ.

До речі, Геннадій Москаль пообіцяв особисто просити нардепів не голосувати за відміну мораторію.

«Давайте не уподібнюватися аборигенам, у яких колоністи за скляні цяцьки виманювали землю.  А доведемо, що ми європейська нація, яка має свій гонор і береже національні багатства. Про 600 мільйонів євро допомоги через півроку всі забудуть, а вирубані й продані за копійки Карпати стануть національною ганьбою на довгі роки. Закарпаття – єдина область, лісистість якої займає більше половини території, і ми єдині в Україні, хто не продає в Європу ні паливну, ні ділову деревину. Так має бути й далі», – наголосив голова Закарпатської ОДА.

Отже, чи дадуть відкрито нищити наші ліси, тепер залежить від тих, кого ми обрали…

Що означає таке рішення, і до яких наслідків може призвести?

«Перше – варварська вирубка українських лісів триватиме на радість європейського лобі, яке зацікавлене у нашій дешевій сировині. Адже саме за її рахунок деревообробка у країнах ЄС процвітає. Європейці можуть, не завдаючи шкоди власним лісовим ресурсам, переробляти чужий ліс, і перепродавати його вже в обробленому вигляді за зовсім інші гроші, – пише у блогах «Української правди» народний депутат, Секретар Комітету з питань запобігання і протидії корупції  Дмитро Добродомов. – Друге – стоячи аплодують такому рішенню наші вітчизняні контрабандисти та корупціонери. Причина? Уряд пропонує зняти заборону на вивіз лісу, обкласти його митом і зобов’язати експортерів деревини отримувати дозвіл торгувати кругляком у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Це дасть можливість у ручному режимі визначати, хто зможе продавати ліс, а хто – ні. Додаткову корупційну годівницю отримає профільне міністерство, але контрабандного лісу на кордонах менше не стане. Просто від збільшення митної ставки зростуть і “тарифи” нечистих на руку митників, а відтак – збільшиться і розмір “данини” керівництву ДФС.

Третє – працівники деревообробних підприємств можуть знову вішати колодки на двері своїх цехів і ставати на облік біржі праці. Або ж знову їхати закордон у пошуках кращої долі, працювати на деревообробних підприємствах і меблевих фабриках, але не у себе на батьківщині, а у країнах ЄС як дешева робоча сила. Очевидно, що отримуватимуть зарплати значно нижчі, аніж би отримували громадяни ЄС за ту ж роботу.

Мабуть, українська влада не зацікавлена ні в нових робочих місцях, ні в додаткових коштах ЛЕГАЛЬНО сплачених у держбюджет як податок від роботи вітчизняної деревообробної галузі.

Це лише короткий перелік того, до чого призведе скасування мораторію на експорт лісу – навіть не згадуючи про те, якими будуть наслідки для нашої екології від варварської вирубки лісу. Утім, що буде з навколишнім середовищем, влада взагалі не боїться – адже на вирішення екологічних проблем можна буде брати додаткові кредитні гроші в ЄБРР, і дружньо їх “перерозподіляти” між своїми.

Натомість, третій рік влада цинічно бреше, і нав’язую суспільству два міфи: перший, що мораторій треба скасувати, відповідно до умов Угоди про Асоціацію з ЄС, котрі продиктовані вимогами СОТ; другий, що мораторій на вивезення кругляку не дає результату».

Отже, невже Закарпаття в недалекій перспективі перетвориться на Безкарпаття?

zakarpatpost.net