На програму компенсації пільгових перевезень в Ужгороді передбачено майже 23 мільйони гривень

Після дискусії депутати таки підтримали Програму фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у м. Ужгород на 2017 рік, яка передбачає фінансування у розмірі 22 мільйони 700 тисяч гривень, повідомила zakarpatpost.net  прес-служба Ужгородської міської ради.

Наголошувалося, що сьогодні у державі діє близько трьох десятків законодавчих актів, відповідно до яких є приблизно 40 категорій пільговиків. Разом з тим, ні в держбюджеті-2016, ні в проекті держбюджету на 2017 рік не передбачено фінансування компенсації перевізникам за пільговиків, це лягає тягарем на місцеві бюджети.

Як поінформував начальник управління праці і соцзахисту населення Ужгородської міської ради Андрій Біксей, на сьогодні у місті – 26 тисяч пільговиків, які мають право у тому числі і на безкоштовний проїзд. Ця цифра не включає у себе школярів, які також їздять безкоштовно.

У рішенні йдеться, що у Законі України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» відповідні видатки у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам не були передбачені. Ситуація, що склалася, потребує термінового врегулювання, оскільки мешканці міста фактично позбавлені права на пільговий проїзд через відсутність фінансового ресурсу, а перевізники несуть фінансові втрати через відсутність компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян. Розмір компенсаційних виплат за пільгові перевезення громадян автомобільним транспортом у 2017 році буде вираховуватися на підставі даних моніторингу, за результатами якого визначатиметься середня кількість пільговиків, які перевозяться за один рейс на відповідних маршрутах, що є основою визначення середньої кількості пільговиків, які перевозяться за день.
Крім того, підкреслювалося, що депутати сьогодні голосують лише за програму, а не за виділення коштів.

zakarpatpost.net