30 листопада – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1763 – Проведення судової реформи Кирилом Розумовським. Запроваджено земські суди для цивільних справ та позовів, гродські суди для кримінальних та підкоморський суд для позовів щодо земельних питань. Найвищою формою суду став Генеральний суд.

1854 – Віце-королем Єгипту Саїд-Пашою наданий дозвіл на будівництво Суецького каналу. Саме будівництво почалось в 1859 році.

1867 – розпочав роботу перший електричний маяк на території Російської Імперія, що був встановлений в Одесі (зараз відомий як Одеський маяк).

1922 – Останній вихід на сцену легенди французького кіно та театру – Сари Бернар. Востаннє вона грала у віці 78-и років.

1922 – На карті з’явилась Чеченська автономія.

1939 – Початок радянсько-фінської війни (почалась з нападу СPСР).

1963 – Початок експлуатації коксохімічного заводу, що був побудований в Авдіївці Донецької області. Сьогодні цей завод є найкрупнішим коксохімічним підприємством в Європі.

1968 – У Києві урочисто відкрито Республіканський будинок композиторів.

1973 – XXVIII сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила міжнародну конвенцію про припинення злочинів апартеїду (офіційна політика расової дискримінації, сеґрегації та гноблення, яку впродовж 1948-1991 рр. проводили правлячі кола) та покарання за нього.

1993 – Гербом Російської Федерації знову став двоголовий орел, який раніше використовувався як герб Російської імперії (з 1472 року до радянського періоду)

1996 – Створено Державну митну службу України.

1998 – До обов’язків прем’єр-міністра Македонії приступив 32-річний Любко Георгієвскі. Він став наймолодшим прем’єр-міністром у світі.

2006 – Офіційний реліз про вихід на полиці магазинів нової операційної системи Windows Vista і пакету програм Office 2007 від корпорації «Microsoft».

30 листопада народились:

1591 – Святий Анджей Бобола, польський римо-католицький святий, священомученик, чернець ордену єзуїтів. Відрізнявся своєю релігійною діяльністю особливо в Бобруйську і Пінську, де завзято проповідував католицизм, внаслідок чого його інколи називають апостолом Полісся

1667 – Джонатан Свіфт, сатирик, церковний діяч, публіціст, ірландський письменник відомий як автор «Мандрів Гулівера». Останні роки свого життя Свіфт страждав від прогресуючого психічного розладу.

1810 – Олівер Фішер Вінчестер, американський винахідник і виробник стрілецької зброї.

1835 – Марк Твен (Семюел Ленґгорн Клеменс), американський письменник, гуморист, сатирист, публіцист, видавець. Найбільше відомий за твори «Пригоди Тома Соєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна»

1874 – Вінстон Черчілль, державний діяч Великобританії, письменник, найбільше відомий як прем’єр-міністр цієї країни у роки Другої світової війни. Також отримав Нобелівську премію в галузі літератури.

1937 – Артем’єв Едуард Миколайович, композитор, классик електронної музики відомий, зокрема, як автор музики до фільмів Андрія Тарковского, Микити Міхалкова і Андрія Кончаловского.

1945 – Анатолій Кущ, український скульптор, народний художник України, автор Монументу Незалежності в Києві.

1945 – Роджер Ґловер, англійський рок-музикант, бас-гітарист групи «Deep Purple».

1960 – Гарі Лінекер, англійський футболіст, найкращий гравець Європи (1986, 1992), найкращий бомбардир фіналу Чемпіонату світу з футболу (1986).

1965 – Бен Стіллер, американський кіноактор. Знімається переважно в комедіях, найбільш відомі стрічки за участю Стіллера – «Знайомство з Факерами», «Дівчина моїх кошмарів», «Усі в захопленні від Мері» та ін.

http://www.parta.com.ua