Чи буде на наступний рік бюджет Закарпаття кращим, ніж у цьому році?

Обласна державна адміністрація розробила проект обласного бюджету на наступний рік. Його подали обласній раді для опрацювання в комісіях, відтак розгляду на сесії облради наприкінці грудня. Про це під час брифінгу розповів директор департаменту фінансів Закарпатської ОДА Петро Лазар. Конкретних та остаточних сум коштів, з якими житиме область у наступному році він не назвав, лише зазначив, що проект обласного бюджету на наступний рік є кращим від цьогорічного. Зокрема, за його словами, закладено більше коштів на обласні програми, капітальні видатки, повідомила zakarpatpost.net  прес-служба Закарпатської ОДА.

«Обсяг ресурсу загального фонду обласного бюджету на 2017 рік прогнозується в сумі більше 5-ти мільярдів гривень. Загалом на 33 відсотки більше, ніж у минулому році», – сказав П. Лазар.
Він також назвав кілька змін у бюджетному законодавстві, які в ступають в силу у наступному році.

«З першого січня, як планується, розмір мінімальної заробітної плати становитиме 3200 гривень, зміниться фонд заробітної плати, відтак зростуть надходження бюджетів з доходів фізичних осіб», – зазначив П. Лазар.

Також, за його словами, зміни торкнулися і використання освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету: «Освітня субвенція в обсязі 116 мільйонів гривень передбачена виключно на фінансування оплати праці педагогів шкіл та здобуття повної загальної середньої освіти учнями професійно-технічних закладів, розташованих не у містах. Медична субвенція в обсязі 730 мільйонів гривень спрямовується на утримання закладів та виконання програм. При цьому видатки на оплату енергоносіїв та комунальних послуг лікувальних закладів передані на фінансування з місцевих бюджетів».

Враховано в обласному бюджеті і утримання шести професійно-технічних навчальних закладів Берегова, Мукачева та Хуста, які у 2016 році фінансувалися з бюджетів міст. Загалом на утримання 13-ти ПТНЗ у проекті обласного бюджету передбачено 173 мільйона гривень.

«Передані на фінансування з обласного бюджету видатки з поточного утримання загальноосвітніх навчальних закладів (у тому числі оплата праці з нарахуваннями спеціалістам та робітникам), а також оплату енергоносіїв і комунальних послуг медичних закладів забезпечуватимуть за рахунок нового виду міжбюджетних трансфертів – додаткової дотації з державного бюджету у сумі 160 мільйонів гривень», – повідомив П. Лазар.

zakarpatpost.net