Що чекає на закарпатців після анонсованого підвищення зарплат

Прибуток – головний стимул у будь-якій роботі.  Найбільш розповсюдженою причиною звільнень працівників, згідно зі статистикою, є низька оплата праці. Заради грошей закарпатці поколіннями покидають рідну домівку і їдуть на чужину, аби забезпечити рідних усім необхідним. Тож обіцяне урядом підвищення заробітних плат у 2017 році справді викликало позитивні емоції серед населення. Але чи все так просто, як здається з першого погляду?

Фантиків друкувати ніхто не буде

Ще у липні віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявив, що суттєво  підвищити зарплати та пенсії можна лише “надрукувавши фантики”. І йому більшість краян дійсно повірила.

А вже за кілька місяців, на початку листопада, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв: «Із 1 січня 2017 року мінімальна зарплата в Україні становитиме 3200 гривень. Друкарських верстатів запускати не будемо. Збалансуємо бюджет і виведемо зарплати з тіні, бо це ненормально, коли підприємець має прибутки і при цьому не доплачує податків, а люди, які працюють на нього, живуть за межею бідності».

Тож як розуміти обох урядовців, які з незначною різницею в часі, перебуваючи  в одній команді, говорять про зовсім протилежні речі? Невже фантики, себто гроші… таки надрукували і планують ними наповнити державну казну? Або просто планують пустити гривню у вільне плавання? Чи знову весь тягар влада має намір перекласти на плечі підприємців?

У свою чергу, представники малого й середнього бізнесу заявляють, що їхні прибутки не збільшились,  навпаки – населення має чим далі, тим нижчу купівельну спроможність. Тож із чого підвищувати працівникам зарплатню – вони й гадки не мають.

«Варіантів є два – або переводити персонал на неповний робочий день, або скорочувати чисельність робітників. Але від цього впаде як обсяг виробництва, так і продуктивність праці. – зізнається пан Василь. – Для чого ж тоді  вводити в оману людей? Чи просто влада має намір знищити бізнес в Україні?»

Офісні працівники теж ніяк не второпають, що насправді має на меті уряд і які цілі переслідує.

«Радіти немає чому. Але до підводних каменів нам також не звикати. Якщо я отримую 4200 гривень, заробітну плату мені не підвищать, бо вона не є мінімальною. Але я працюю щодня із 8 до 19 годин. Прибиральниця ж наводить лад у кабінетах двічі на тиждень. Працює приблизно дві, максимум три  години і матиме майже  стільки ж, як я. Де справедливість? Чи нас, як у Радянському Союзі, усіх зрівняти хочуть? Тоді вже хай депутати із собою зрівнюють, адже які вони статки декларують! Фантастичні», – каже ужгородка пані Таміла.

До речі,  напевно, саме декларації, а точніше – їхнє суспільне обговорення і підштовхнуло уряд піти на такий ризикований крок, як підвищення зарплат. Так  вважають окремі аналітики, наголошуючи, що проект держбюджету-2017, який був прийнятий у першому читанні, передбачав, що мінімальна заробітна плата зросте до 1 762 гривень (до 1 грудня 2017 року). Дуже  вже  несподіваним виявилося рішення Володимира Гройсмана потроїти заробітні плати…

Зарплати вчителям та лікарям підвищать на  20 – 30 відсотків

Загін педагогів та працівників медичних установ в Україні є чи не найбільшим. Тому влада вирішила зробити ставку саме  на бюджетній сфері.

 «Заробітна плата вчителя, завдяки нашим рішенням, починається з 10-го тарифного розряду. Не з 6-го, не з 7-го, не з 8-го, як це було раніше, а з 10-го. Якщо вона в 2016 році становила 3385 грн, то мінімальна заробітна плата вчителя без категорії з 1 січня 2017 буде становити 5266 грн. Це реальність. І нам не треба запускати верстат і друкувати гроші, щоб це зробити, ці гроші є в реальній економіці», – заявив міністр соцполітики Андрій Рева.

Крім того, за словами  Гройсмана, у грудні наступного року вчитель І категорії зароблятиме 6,4 тис. грн, лікар-терапевт вищої категорії — 7,91 тис грн.

Тож звідки така щедрість? І що думають про це самі медики та педагоги?

«Комунальні послуги у своїй вартості  вже досягли такого піку, що збільшувати їх – значить забезпечити в державі третій Майдан. Аби замилити нам очі, пропонують більшу заробітну плату. Звісно, додаткові надходження до гаманця радують. Однак ніхто не каже, що після цього підвищаться в ціні  продукти… І це торкнеться абсолютно усіх верст населення», – розмірковує вчителька з міста над Ужем пані Мирослава.

«А про рівень інфляції чомусь усі урядовці мовчать… Курс гривні хиткий, як човен. Я не вірю у добрі наміри Кабміну, чиновники оприлюднивши статки вже показали як вони люблять народ. Якщо зростить зарплати, піде хвиля подорожчання. Адже хочемо ми цього чи ні, підприємці піднімуть ціни на товари та послуги, бо й їм самим треба буде платити працівникам більшу мінімалку», – наголошує лікар пан Дмитро.

До речі, підвищення передбачено не різке,  а у три етапи: у грудні цього року, у січні наступного, у травні та у грудні 2017 року.

Експерти щодо правильності новацій також у ступорі.

«Уряд знову неправильно підходить до підвищення зарплати вчителям і медикам. По-перше, через те, що робить це одночасно для двох абсолютно різних сфер. По-друге, бо підвищує зарплати без реформування галузей”, – каже порталу “Знай” економіст Борис Кушнірук.

Що ж, дуже хочеться вірити, що підвищення справді принесе як закарпатцям, так і державі в цілому тільки позитив і процвітання. Правда, урядовцям нетреба при цьому забувати й про традиційно найбільш обділену увагою  категорію населення  – пенсіонерів… адже саме їм зараз живеться найважче.

zakarpatpost.net