Як закарпатці борються з сезонними вірусами

Починається зима… Сезонне похолодання, ослаблений імунітет призводять до того, що краяни починають хворіти простудними та вірусними захворюваннями. Тож як захищаються і як борються краяни з вірусними інфекціями? Про це сьогодні ми й вирішили їх запитати.

 Аліна Смик, молода мама

— Передусім звертаю увагу на харчування. В раціоні і в мене, і в дітей повинно бути багато овочів і фруктів. Восени їх ще є чимало у натуральному вигляді. Ну а такі домашні лікарі, як цибуля і часник можна купити цілий рік. Вони дуже корисні, добре борються з інфекціями та бактеріями. Крім того, не гіршим за них є імбир, який також вважається активним антиоксидантом і чудово впливає на імунітет, підвищуючи захисні сили організму. До того ж він навіть допомагає схуднути і очищає всі судини, навіть відновлює пошкоджені клітини. Не забуваю і про цитрусові. Особливо про лимони. У них міститься вітамін С, який додають практично у всі аптечні ліки. Але не менш корисними є й грейпфрути, мандарини, апельсини. Ну і звісно, не забуваю про горіхи. У яких міститься цинк, антиоксиданти і вітаміни, а також про напій богів – мед. Якщо ж уже хтось занедужав, також користуються, як правило, народними методами, гарячку збиваю за допомогою компресів із оцтом, горло лікую полосканням із настоянки води, солі, соди та йоду, а від кашлю готую суміш фундука з медом.

Володимир Кіш, водій

— Кажуть, якщо щось має трапитися, то це неодмінно трапиться, тому не застерігаю себе від хвороб ніяк. Намагаюся, звісно, тепліше одягатись, не сидіти на протягах, купую взуття, що не промокає. Але такі кроки робить кожен. Щеплень, до речі, від грипу також не роблю. Якщо занедужав, намагаюся хворобу вилежати, якомога більше спати, провітрюю кімнату, п’ю багато рідини, здебільшого чай. Ліки приймаю дуже рідко, хіба що, якщо вже температура надто висока – то щоб її збити. А так – всякі порошки на мою думку, вбивають лише симптоми, а не причину хвороби. Іншим рекомендацій не можу давати, оскільки не знаю їх сам. Гадаю, що організм сам повинен побороти будь-яку інфекцію. Звісно, якщо людина ослаблена, краще все ж, звертатися по допомогу до лікарів.

Інна Бонь, економіст

— На початку зими завжди вживаю «Імунофлазід». Цей препарат зміцнює імунну систему і вірус не так легко «підчепити». Якщо ж занедужала, приймаю жарознижуючі «Парацетамол», «Іібупрофен», або «Аспірин». Крім того, неодмінно доповнюю їх такими ліками, як «Тонзиліт», або «Фарингіт». Краплі в ніс використовую «Нафтазін». Від кашлю застосовую «Леводропропизин». У мене вдома взагалі чимала домашня аптечка. Переконана, що медикаменти мають бути в хаті на всі випадки життя, аби в останню мить не бігти до аптеки. Якщо ж проблема вже серйозна, іду до лікаря. Інколи проста застуда може мати серйозні ускладнення, тому краще берегтися і дбати про своє здоров’я. З народними методами не експериментую ніколи. Це – бабусині рецепти, вчорашній день. Нині медицина зробила сто кроків уперед… Тож, як на мене, потрібно користуватися сучасними засобами.

Віктор Шин, банківський працівник

— Як казав доктор Комаровський: «Нині ефективних ліків, які захищають від грипу, не існує». І я з ним погоджуюсь. Профілактик не проводжу ніяких. Зміни в природі неодмінно позначаються на здоров’ї людини. Хворіти – це нормально. Ми так влаштовані. Однак не треба забувати про шкідливі звички та неправильний спосіб життя. Якщо їх побороти, людина недужатиме значно рідше. Ми повинні себе загартовувати й щодня активно працювати над власним імунітетом. Я застосовую контрастний душ, прогулянки пішки на свіжому повітрі, провітрювання приміщення. Також слід стежити за раціоном харчування, вживати вітамінну здорову їжу. Щодня в моєму раціоні є сирі овочі і фрукти, їм дуже мало смаженого, повністю відмовився від м’яса. Хворію я дуже рідко. Якщо ж занедужав, ліків не вживаю, організм сам бореться із захворюванням. У нього є для цього потрібний потенціал. Хіба, якщо є температура, п’ю більше рідини та їм більше цитрусових. У телевізорі щодня показують рекламу різних фармакологічних засобів, які нібито надійно й мало не назавжди звільняють людину від ризику захворіти. Я б не радив особливо довіряти таким роликам і таким лікам. Усі медикаменти мають побічні дії, у наслідку руйнують печінку і спричиняють інші недуги. Імунітет же вони не зміцнюють зовсім.

Ярина Попович, медсестра

— Двічі на рік я роблю собі щеплення від грипу. Це дещо допомагає. Контактуючи з хворими, треба дбати про те, аби не заразитися. Якщо ж занедужала, приймаю ліки. Не буду всі перераховувати, це дуже довго. Але всім іншим раджу звертатися до фахівців і ніколи не займатися самолікуванням, бо наслідки можуть бути плачевними. Запущені хвороби закінчуються пневмоніями і реанімацією. Як профілактику раджу пити чай з лимоном, не перевантажувати організм. Якщо є нежить, краще відкласти всі справи і провести день в ліжку під ковдрою. Як на мене, також корисно проводити процедури аромотерапії, дихати над настоянками м’яти, ромашки, хвої. Утім усе це – лише допоміжні засоби.

Отже, як виявилося під час опитування, до лікарів поспішає дуже невеликий відсоток краян. Більшість мешканців нашого міста лікуються самотужки, часто – народними препаратами, а лікам довіряють далеко не усі. У будь-якому разі кожен знає всій організм краще за інших і як кому застерігатися від сезонних недуг та як їх лікувати – справа глибоко індивідуальна.

Газета «НАШ УЖГОРОД», ексклюзивно для zakarpatpost.net