1 грудня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1822 – На сцені вперше виступив Ференц Ліст, в майбутньому – відомий австрійський композитор. На час першого виступу йому було 11 років.

1835 – Вийшов тираж першої збірки казок Ганса Крістіана Андерсена.

1863 – На засіданні представників футбольних команд Англії прийнято рішення заборонити футболістам держати на полі м’яч у руках.

1878 – У Білому Домі встановлено перший телефон.

1887 – Поява Шерлока Холмса – на сторінках повісті англійського письменника Артура Конан-Дойля «Етюд у багряних тонах» вперше з’явився цей детектив.

1891 – Американець Джеймс Нейсміт вигадав нову спортивну гру – баскетбол.

1913 – На заводах Форда (США) почав працювати перший конвеєр. Потужності заводу випускали з конвеєра по одному автомобілю кожні 2,5 години

1913 – Відкрито метрополітен у столиці Аргентини – Буенос-Айресі.

1918 – Створена Югославія шляхом проголошення Королівства сербів, хорватів і словенців.

1934 – У Ленінграді комуніст Ніколаєв застрелив лідера місцевої комуністичної організації Сергія Кірова. Сталін використав цей злочин для організації в СPСР «великого терору» (тільки в Україні в грудні 1934 року розстріляли 28 осіб, в тому числі відомих діячів).

1955 – Початок руху проти расової сегрегації в США. В місті Монтґомері негритянка Роза Паркс відмовилась поступитися місцем білому чоловіку в автобусі, за що була заарештована поліцією. Внаслідок масових акцій протесту Верховний Суд США через рік скасував закон про сегрегацію в міському транспорті. Це перша перемога Мартіна Лютера Кінга і його руху за ненасильницьке відстоювання громадянських прав.

1956 – Початок кубинської революції: Фідель Кастро із своїми прибічниками таємно повернувся з еміграції на Кубу.

1958 – Проголошення Центральноафриканської Республіки (раніше це була французька колонія Убанґі-Шарі).

1959 – 12 провідних країн світу підписали у Вашингтоні договір про мирне наукове використання Антарктиди.

1981 – Запуск третього енергоблоку на Чорнобильській АЕС. Його потужність сягала 1 млн кВт.

1988 – У Пакистані Беназір Бхутто стала першою жінкою прем’єр-міністром у мусульманській країні.

1990 – Під дном протоки Ла-Манш зустрілися британські та французькі будівельники, які з двох кінців прокладали перший в історії підземний тунель через цю протоку між Британією та Францією.

1991 – Більше 90 % відсотків з 32-х мільйонів громадян України, що 1 грудня 1991 року взяли участь у Всеукраїнському референдумі, висловилось за незалежність своєї країни. Одночасно з референдумом проводились і вибори Президента, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук.

1994 – Андрій Шевченко у матчі проти дніпропетровського ФК «Дніпро» забив свій перший гол в складі київського «Динамо».

1 грудня народились:

1595 – Народився Богдан Хмельницький, гетьман України. Точної дати його народження немає, 1 грудня – одна із гіпотез. Традиційний рік народження козацького гетьмана – 1595 – вирахувано за відомостями венеціанського посла Нікколо Сагредо, який у 1649 році писав у своєму рапорті до венеціанської сенйорії, що Хмельницькому 54 роки.

1761 – Марі Тюссо, скульптор, засновниця відомого музею воскових фігур Мадам Тюссо в Лондоні.

1792 – Микола Лобачевський, відомий математик, творець неєвклідова геометрія, діяч університетської освіти та народної просвіти. Один з багатьох відомих англійських математиків Вільям Кліффорд назвав Лобачевського «Коперником геометрії»

1864 – Карстен Борхгревінк, норвезький мореплавець, в 1895 році першим в історії висадився на берег Антарктиди і організував там перше зимування.

1886 – Рекс Стаут, американський письменник, автор детективних романів, творець циклу романів про Ніро Вульфа.

1894 – Головінський Юліан, військовий i політичний діяч, організатор законспірованої «Летючої Бригади» націоналістів.

1896 – Георгій Жуков, полководець і державний діяч, Маршал Радянського Союзу, чотириразовий Герой Радянського Союзу, кавалер ордену Перемоги, один із найвідоміших війскових командувачів Другої Світової війни.

1918 – Платон Майборода, український композитор, автор пісень «Білі каштани», «Пісня про рушник», музики до кінофільмів.

1933 – Вульфенсон Джеймс, американський фінансист, глава Світового банку до травня 2005 р.

1935 – Вуді Аллен ( справжнє прізвище та ім’я – Аллан Стюарт Кьонігсберг), американський актор, кінорежисер і сценарист, володар трьох «Оскарів» за фільми «Любов і смерть», «Манхеттен», «Інша жінка».

http://www.parta.com.ua