Перечинцям не треба їхати до Америки – у них є свої «Штати»

Щоб жити у «Штатах», мешканцям міста Перечин не треба їхати до Америки. У них є свої «Штати». Так називається гуштак, який знаходиться на площі Незалежності. Тут всього 4 багатоповерхівки: одна чотириповерхова (64 квартири), одна п’ятиповерхова (65 квартир), два будинки триповерхові (по 12 квартир). Проживають тут 800 осіб. Є дитячий садок «Теремок». І хоча достовірної інформації про походження назви мікрорайону ніхто не знає (є тільки версії), але вона настільки сподобалася її мешканцям, що навіть мають магазин з однойменною назвою.

Про історію «Штатів» розповіла мені одна із мешканок – Марія Вакула. Проживає тут з 1974 року. Давним-давно посадила перед своїм під’їздом два кущі гортензій. Вони досі квітнуть і радують око «штатівців» та гостей.

– Цю місцевість раніше називали Лука, бо тут люди косили траву для худоби. Сюди хотіли перенести центр, подалі від хімзаводу, бо там дуже смерділо. У перші роки 60-х минулого століття побудували райком, школу-інтернат, друкарню. У грудні 1964-го на луках здали в експлуатацію першу багатоповерхівку. До квартир поселилися працівники школи-інтернету, заводів, представники інтелігенції. Потім побудували дві триповерхівки. В будинку за №2 поселили працівників райкому, редакції районної газети. За №3 – керівництво та робочих соковинного заводу та меблевої фабрики. П’ятиповерхівку на 65 квартир здавали у два етапи – 74 та 75-го років. Поселились тут стеатитівці, молоді спеціалісти різних галузей та установ, а також лікарі, вчителі.

Тут є дитячий майданчик з декількома атракціями, зробленими із заліза. Марія Михайлівна розповідає, що коли була головою селищної ради (1978-1982), то в республіканській газеті прочитала, що на Донбасі роблять різні атракції для дитячих майданчиків. Зателефонувала туди, поцікавилась. Діяла так, як казали. Зрештою у Перечин привезли шість комплектів для дитячих майданчиків і встановили у різних місцях селища. А це були каруселі, гірки, коники-гойдалки. Мікрорайон знаходиться біля центральної дороги, близько до автобусної зупинки, що зручно. Водночас «штатівці» мають велику проблему. Після дощів на поверхні довго стоїть вода, а у підвалах завжди вода, внаслідок чого у квартирах на перших поверхах вогко, псуються меблі, цвітуть стіни, в осінньо-зимовий період годі нагріти приміщення, навіть стяжка не захищає, бо цегляні стіни п’ють воду з тих підвалів. Проблема полягає в тому, що ця місцевість знаходиться на рівні Ужа, який протікає неподалік, вода під час інтенсивних опадів іде з річки на мікрорайон, як це було зовсім недавно – 6-8 листопада.

– Під час зведення нашого будинку (за №4 – примітка автора) були порушення, будівельники виконали свою роботу недобросовісно: штукатурка неякісна, підвали мали обробити рідким склом, аби вода не потрапляла всередину, – пояснює пані Марія. – Підвал мав служити не тільки для зберігання овочів та фруктів, консервації, а і для евакуації людей у разі небезпеки. Але його невдовзі підтопило, топить досі, завжди стоїть вода, внаслідок чого там вогко, сморід, комарі.

Про походження назви гуштака достовірно ніхто не знає. Я розпитала багатьох людей, але у відповідь чула одне: «Та хто би то знав? Штати – то й Штати. Звикли». Є версія, що її авторами є молодь, яка хотіла похизуватися перед своїми ровесниками з інших гуштаків, у такий спосіб вдатися крутими, адже їхні батьки займали посади, працювали на престижних роботах.

Марія Михайлівна пригадала одну кумедну ситуацію: «Одного разу їхала на автобусі. Водія попросила зупинитися біля «Штатів». Він здивовано глянув на мене, а потім запитав, чи я часом не переплутала країни. Як під’їхали, то я йому показала на магазин при дорозі, який теж називається «Штати». Він засміявся». 1967 року площа отримала назву з нагоди 50 річниці Жовтневої революції. Площа 50 років Жовтня мала назву 49 років. У лютому цьогоріч перейменована на площу Незалежності.

Тетяна ГРИЦИЩУК, газета “НЕДІЛЯ” ексклюзивно для zakarpatpost.net, фото автора