Потрібна декоративна свічка? Тоді вам до Вишкова…

Різдво наближається…

На Хустщині, у селищі Вишково, діти з особливими потребами займаються виготовленням найрізноманітнішої свічкової продукції.

Вироби під брендовою назвою «Світло і Радість» добре відомі у всій області, адже не просто відлиті з воску, але й дуже гарні, та головне – зігріті теплом дитячих рук. Зараз, перед Різдвяними святами, така продукція користується найбільшим попитом.

Свічкова терапія

Відкрити майстерню з виробництва свічок вишківчанин Людвіг Сабов вирішив спонтанно. Спочатку знавець старовинних ремесел хотів зробити у старому будинку батьків, який пустував,  ткацький цех, у якому планував навчати дітей із фізичними та розумовими вадами тонкощів прядіння і виготовлення джерг та килимів.

-На жаль, із-за ряду проблем, від ідеї довелось відмовитися. Тому ми почали проводити майстер-класи трохи іншого спрямування. Не шкодую, бо неважкі заняття приносять моїм вихованцям неабияке задоволення. Свічкарство – це взагалі своєрідна терапія, яка заспокоює нервову систему, сприяє розвитку мотори рук. Для особливих дітей та підлітків загалом дуже корисно віддаватись якійсь справі, засвоювати певне ремесло. Однак важливо знати зацікавити вихованців, яким набридають сірі домашні будні і яких час від часу психологічно виснажує нестача друзів, що, у свою чергу, погіршу настрій та може призводити  до стресів. А так – діти і працюють, і творчо самореалізовуються, і спілкуються, і розважаються, і починають вірити у власні сили, у них підвищується самооцінка, – стверджує чоловік. – Зазначу, що майстерня є осередком Мукачівського відділення міжнародного благодійного фонду «Карітас святого Мартина». Усе потрібне обладнання нам закупили колеги з чеського міста Зноймо.

Цікаво, що наставника дуже любить малеча, охоче прислухається до його порад і хатинку на околиці селища учні умільця-свічкара називають «Майстернею здоров’я». До речі, заняття у творчій студії проводяться не лише виключно для вишківчан, мистецьку світлицю можуть відвідати усі бажаючі. Часто до Людвіга Сабова приїжджають і діти з особливими потребами із Хуста та з Тячівщини.

Квіти із воску

У майстерні «Світло і Радість» особлива атмосфера: вихованці відливають не просто різні воскові рослини, але й оздоблюють їх чи засушеними квітами, чи спеціальними кубиками. Відтак свої «шедеврики» діти декорують та розфарбовують. А «народжуються» у них і ромашки, і троянди, і лілії, і гербери, і латаття, і незабудки, і братики…

-Інколи у батьків немає часу на своїх чад, у кожного ж є робота, обов’язки, потрібно заробити і на шматок хліба й, нерідко, на ліки для малюка… Тому коли діти у нас, родичі спокійні, можуть займатися власними справами. У майстерні ж ми вчимо підопічних виготовляти більше сотні різноманітних воскових виробів. Наші «квіткові букетики» ніколи не в’януть, правда, горять, але при цьому приносять масу позитивних емоцій, – ділиться думками пан Людвіг. – До слова, вишківські свічки абсолютно не токсичні, не виділяють специфічні шкідливі для організму запахи, не викликають алергічних реакцій.

Майстер люб’язно демонструє, яким чином народжується дивовижний виріб, акуратно розставляючи мисочки та форми.

-Заняття у нас проводяться по декілька разів на тиждень, тривають по 3-4 години, аби вихованці не перевтомлювались. Кожна творча група отримує свій персональний «заряд» адреналіну та масу яскравих, незабутніх вражень, – каже Людвіг Сабов. – Втім, навчитись свічковому ремеслу неважко, декоративну ексклюзивну свічечку у домашніх умовах може зробити будь-хто. Для цього потрібні ємкості для розтоплення воску чи парафіну. Можна навіть купити готовий виріб і перетопити його. Це має бути водяна баня (дві посудини). Формою для свічки можуть слугувати будь-які скляночки, пластикові пляшки, підручні матеріали. Найзручніше, коли у формі є отвір, через який можна протягнути гніт і закріпити знизу пластиліном, щоб не витікав віск. Коли свічка засохне, її можна витягнути з «матриці»… А елементи декорування – це вже справа власної фантазії кожного.

Недарма кажуть, що свічка – це маленьке хатнє сонце. Колись ці нехитрі ужиткові речі тільки освітлювали уночі оселі предків. Зараз же свічки хоч і переважно слугують елементом окраси інтер’єру чи використовуються під час служінь у церквах, але своєї романтичної принади й таємничого шарму не втратили і не втратять, певно, ніколи, тим більше, коли виготовлені особливими дітьми…