Закарпатські сімейні розбірки. Син убив матір, а мати – сина

Чомусь при думці про стосунки батьків зі своїми наступниками, згадуються класики, а точніше – їхні твори. Видно, питання родинних взаємин завжди хвилювало суспільство, адже сімейні злочини траплялися і сторіччя, й тисячоліття тому. На жаль, сучасні «розборки» між близькими людьми відбуваються здебільшого під впливом алкоголю і нерідко призводять до непоправних наслідків…

«Полювання» на… маму

Олена жила разом з двома синами та невісткою. Однак між братами часто виникали конфлікти, тож родина вирішила продати трикімнатну квартиру і купити дві однокімнатні, аби Петро з Василем рідше бачились і менше сварились . У нове житло жінка переїхала з молодшим сином, оскільки він не встиг обзавестись дружиною та дітьми. Крім того, молодик любив хильнути зайвого, частенько змінював роботу. Гроші ж, що залишились від оборудки, Олена розділила між своїми дорослими спадкоємцями. Із них Петро купив собі меблі, а Василь – ще більше зачастив до барів.

Щастя у малогабаритному помешканні жінка не мала. Син абсолютно не дбав про матір, не переймався станом її слабкого здоров’я, не цікавився самопочуттям. Нерідко їжу Олені приносили сусіди, а Василь часто-густо навіть не приходив додому ночувати. Коли ж у гості навідувався Петро, між братами постійно виникали скандали, які доходили навіть до рукоприкладства.

Того злощасного вечора чоловік, як завжди після роботи, завітав до кафетерію. За розвагами час спливав швидко, а Василь усе більше хмілів… Коли прийшов додому, на вулиці було вже темно. Мати пригостила сина вечерею і почала докоряти за те, що вживає багато алкоголю. Василя невдоволення Олени дуже розізлило і він накинувся на матір з кулаками. Поводився, як скажений, бив безперестанку… не дивлячись  куди. Коли ж заспокоївся, відніс матір на диван, закрив ковдрою, а сам ліг поруч і заснув.

Тим часом старший брат, ніби відчув щось недобре і вирішив провідати неньку. Кілька разів дзвонив у двері, та ніхто не відчиняв. Оскільки помешкання було на першому поверсі, Петро заліз у квартиру через вікно.  Василь міцно спав. Петро торкнувся руки матері, але вона була холодною. Забив на сполох, викликав лікарів, та медики тільки констатували смерть Олени від чисельних травм голови та тулуба.

У скоєнні злочину винуватець зізнався тільки частково, оскільки запевняв правоохоронців, що нічого не пам’ятає. Тепер протягом 13 років, впродовж яких хустянин відбуватиме покарання, він матиме змогу переосмислити не тільки людські і сімейні цінності, але й усе своє життя.

 «Я тебе породила, я тебе і в’ю…»

Катерина після смерті чоловіка міцно потоваришувала із «зеленим змієм». Нерідко її діти лягали спати голодними у холодній оселі, доношували одежу, подаровану сусідами. Старша Каролінка у 12 років вміла виконувати абсолютно всю домашню роботу, а п’ятирічного Павлика жінка змушувала «заробляти» на родину жебракуванням. Відколи ж у Катерини з’явився співмешканець, «роботи» у хлопчика стало ще більше, бо потрібно було ходити старцювати ще частіше. А від новоспеченого вітчима малюк ще й не раз діставав стусанів. Проте про горе-заробітки дітей чоловік нічого не знав, жінка запевняла його, що сама підробляє, допомагаючи знайомим у господарстві.

Одного разу, відправивши громадянського чоловіка на роботу, 30-річна молодиця завітала в гості до матері, а діток відвела під церкву випрошувати милостиню. Було саме релігійне свято і Катерина відзначила його з батьками за пляшкою оковитої. Розпиваючи спиртні напої, жінка й незчулася, як годинник пробив чотирнадцяту. За годину мав повернутись додому Андрій. Тож вона швиденько побігла за дітьми. По дорозі розмірковувала, що за «вилучені кошти» купить ковбасу та пиво, пригостить благовірного. Однак, як з’ясувалося, заробіток у сина з донькою виявився невеликим – усього дванадцять гривень. Розлючена мати виламала вербову гілку і почала нею щосили шмагати Павлика. Каролінка, аби не потрапляти «під гарячу руку», швиденько побігла додому. Дотягнувши сина силоміць до хати, Катерина взяла сокиру і почала нею нервово лупцювати малого. Хлопчик кричав і плакав, але розчулити серце жінки так і не зміг.

Коли повернувся Андрій, дружина сиділа на порозі, а біля неї весь закривавлений лежав Павлик. На запитання чоловіка горе-мати не реагувала. Каролінка розповіла вітчиму усе, що побачила. Андрій одразу ж викликав «Швидку», проте хлопчик був уже мертвим. Тільки в ту мить Катерина зрозуміла, що накоїла.

Хустський районний суд засудив жінку до 10 років позбавлення волі. Проте її каяття виявилось аж надто запізнілим.

На жаль, нерідко сімейні чвари і непорозуміння переростають у трагедії.  Нездоровий клімат у родинному колі, небажання йти на компроміс із оточуючими, зловживання спиртним призводять до складнощів у порозумінні між близькими людьми. І дуже прикро, коли побутові конфлікти закінчуються так фатально…

mediakhust.net