Чому закарпатки все частіше народжують дітей в Угорщині?

Здається, Хустський пологовий будинок не найгірший в області: є індивідуальні палати, хороші лікарі, давно практикуються сімейні пологи… Однак все одно молоді мами воліють їхати народжувати своїх «кровинок» кудись світ за очі… Тим більше, після інспеції Ольги Фреймут і її відкриттів…

Безплатна-платна медицина

Більшість жінок хочуть бути певними, що важлива життєва подія не підірве ні їхнє, ні дитяче здоров’я. Саме побоювання некваліфікованого підходу до пацієнток і спонукає наших краянок до важливого кроку  – ретельного аналізу державних та приватних пологових будинків. Звичайно, у фаворі перед нашими європейські перинатальні центри, куди все частіше їздять молоді мами консультуватися, а відтак – і народжувати.

-Першого сина я народила в Хусті. Пологи були надзвичайно складними. Я кілька діб перебувала між двома реальностями. Закінчилось усе тим, що мені зробили кесарів розтин, однак у дитини була середня форма асфіксії. Більше народжувати не хотіла. Коли ж удруге завагітніла, мене охопив жах, що невже ці муки доведеться пережити знову. Чоловік знайшов хорошого лікаря в Ніредьгазі, тож Теодор з’явився на світ саме там. І, до речі, рівень медицини у нас та в Угорщині навіть не підлягає порівнянню. У таких умовах я би народила ще й 10 дітей, – розповідає мешканка міста над Тисою Олена Пилип.

Іншою причиною, чому хустянки надають перевагу закордонним клінікам є неправильний підхід до лікарських послуг на державному рівні, а відтак – і хабарництво.

-Чому, коли офіційно пологи є безкоштовними я повинна за них платити? Якби все відбувалося прозоро, через касу, за внесену суму  можна було б отримати чек, народжувала б вдома. А так… заради принципу поїхала в сусідню державу. Там у цьому плані повний порядок. Між іншим, у багатьох країнах Європи пологи є абсолютно безкоштовними, якщо є страховий поліс. Щодо якості ж послуг, то від моменту коли я приїхала в лікарню аж до народження дитини, лежала підключеною до різноманітних датчиків.  А ще мене вразила чистота довкола. У кімнаті по кілька разів на добу прибирали, застеляли ліжко, весь персонал поводився привітно і щоразу цікавився моїм самопочуттям, – ділиться враженнями інша краяна Аліса Комар.

Ще одним доволі ключовим чинником є, власне, ціна пологів, адже якщо у жінки чи в дитини є якісь ускладнення, то за кордоном вирішити ці проблеми і дешевше, і швидше, і надійніше.

Ціна материнського щастя

Прості пологи в Хусті обходяться від у 100 у.о., кесарів розтин – від 500-600. І це не просто матеріальна винагорода лікарям. Платним нині в лікарні є все – починаючи від бинтів, ліків, крапельниць, рукавиць, закінчуючи перебуванням у палатах підвищеного комфорту. Отже, перш ніж думати про продовження роду, потрібно запастися грошима.

У той же час в Угорщині пологи обходяться приблизно в 300 у.о. за косметичний кесарів розтин. Тож і не дивно, що протягом останніх років туди почалося справжнє паломництво вагітних закарпаток.

Значно дорожче обходиться «жіноче щастя» у інших державах Європи. Скажімо, у Франції, залежно від рівня клініки, народження дитини вартує від 5000 до 30000 у.о., у Німеччині – 5000-5500 євро, у Швейціарії (до речі, найдорожчій за ціною пологів державі ЄС) – від 20 000 у.о. Однак рівень медичних послуг там справді надзвичайно високий. А от у Ізраїлі, аби стати мамою, потрібно викласти  від 6000 до 12000 доларів, у приватній же клініці ціна може підскочити аж до 30 000 у.о. У Туреччині вартість пологів досить помірна – 2500 до 3500 у.о. Також вигідно для європейців народжувати у США. Якщо не враховувати вартість перельоту та проживання, поява на світ немовляти обійдеться у 2000 – 8000 у.о. При цьому у кожній із перерахованих країн будь-які ускладнення (як допологові, так і післяпологові) долаються швидко, якісно та ефективно, адже клініки оснащені найсучаснішим медичним обладнанням.

У той же час, згідно зі статистикою в нашій державі тільки кожні четверті пологи проходять без ускладнень, а кількість абортів в Україні у 1,2 рази перевищують кількість пологів.

Сумно, але навіть розмір державних виплат на дітей, незважаючи на суцільне подорожчання (не тільки  памперсів та харчових молочних сумішей для немовлят, але й продуктів та енергоносів загалом) останнім часом став нижчим. Тож і не дивно, що народжуваність із року в рік інтенсивно скорочується, а молоді сім’ї все частіше замість наступників заводять собак або котів.

zakarpatpost.net