«Мінімалку» 3200 гривень з нового року отримають не всі закарпатці

Аншлаг із заявою про встановлення у 2017 році розміру мінімальної зарплати 3200 гривень швидко минув. Потішилися закарпатці недовго, хоча у серйозність намірів уряду повірили. Однак, як виявляється, не все так просто…

З якого пальця висмоктати на кожного працівника втричі більше грошей?

Наразі сфера економіки в державі далеко не у стені апогею. Підприємців влада обкладає все  новими й новими податками і не  перестає експериментувати з новаціями. Тож заява Гройсмана викликала в багатьох неабиякий подив.  Адже глава уряду запевнив: «Із 1 січня 2017 року мінімальна зарплата в Україні становитиме 3200 гривень. Друкарських верстатів запускати не будемо.  Збалансуємо бюджет і виведемо зарплати з тіні, бо це ненормально, коли підприємець має прибутки і при цьому не доплачує податків, а люди, які працюють на нього, живуть за межею бідності».

Звісно, приватники далеко не завжди діють прозоро, прибутки нерідко приховують, працівників не завжди офіційно оформляють на роботу, однак… Аби дати галузі розвиватися, її не з тіні виводити потрібно, а приймати відповідні закони, аби зацікавити фізичних осіб  у співпраці, стимулювати до якихось кроків назустріч, а не ставити щоразу нові «палки в колеса», обтяжуючи все новими виплатами і руйнуючи малий та середній бізнес.  Чому, наприклад, у Європі підприємці, що жертвують кошти на благодійність  звільняються від низки податкових зборів? Там є мотивація навіть до милосердя… а в  нас, на жаль, немає навіть цього… Це ж стосується і заробітних плат у конвертах, і багатьох інших нюансів.

Та й коли купівельна спроможність населення паде, про який розвиток бізнесу можна говорити? Із чого підприємець підвищить працівникам заробітну плату, коли в нього прибутки стають щоразу меншими, а фірма «дише на ладан».

Вихід, звісно, є: або переводити штат на неповний робочий день, або  скорочувати кількість персоналу, що і радить влада… Але тоді знову ж таки  з’являться цілий загін новоспечених безробітних. А куди діватися їм? Чи подумав Кабмін про них?

Та й за  рахунок чого, приміром, власник невеликого магазину сантехніки може платити прибиральниці 3200 гривень, коли в нього купують одну-дві речі на тиждень. Тоді, звісно, потрібно, підвищувати заробітні плати продавцям та іншим працівникам. Це логічно! Адже люди щодня на роботі по 8 годин, а жінка, яка замітає в магазині – приходить робити це двічі на тиждень і в часовому розрізі це займає в неї не більше двох годин. Звучить досить парадоксально… Тим більше, що якщо підвищувати заробітну плату всім, то це може призвести до закриття низки підприємств. Але заради електоральних бонусів після оприлюднення власних декларацій влада вирішила погратися у популізм… хоча б до тих пір, поки «шторм» серед населення не затихне і про мільярди високопосадовців люди не забудуть…

Та попри це, безумовно, зарплатня повинна бути не втричі, а принаймні вдесятеро вищою… але для цього також потрібен потенціал… якого, на жаль, немає… і винен у цьому передусім державний механізм, а не дрібні підприємці.

Наша влада однією рукою пропонує, а іншою – віднімає

Та й чим ближче до кінця року, тим тихіше заговорили урядовці про новий розмір мінімалки. А люди їм повірили і чекали на нові заробітні плати з січня.

Однак багатьох насторожувало, що чомусь проект держбюджету-2017, який був прийнятий у першому читанні, передбачав, що мінімальна заробітна плата зросте до 1 762 гривень (до 1 грудня 2017 року).

А цими днями  Міністерство фінансів України зробило нову заяву про те, що планує зберегти для платників єдиного податку першої групи рівень мінімальної зарплатні у 1600 гривень. Таким чином, цієї категорії підвищення мінімалки до 3200 гривень не торкнеться, про це, зокрема. повідомив сайт https://pogliad.ua, цитуючи слова заступника міністра фінансів України Євгена Капінуса: «Щоб пом’якшити удар для найменшого бізнесу, було прийнято рішення не підвищувати “мінімалку” для першої групи платників єдиного податку. Для них виплати залишаться на чинному рівні».

Отже, у новій версії законопроекту від 3 листопада прописано, що єдиний податок стягуватиметься не з мінімальної зарплатні, а з прожиткового мінімуму для працездатних осіб (який і складає рівно 1600 гривень).

Тобто, закон було обіграно у дуже зручному для чиновників руслі… аби і вовки були ситі, і вівці цілі… та й власне, про овець (а саме за таких вважають вищі державні мужі власний народ) у нас прийнято думати в останню чергу, як правило, лише перед виборами.

Варто наголосити, що «помилували» вони не підприємців, про яких дуже турбуються, а самих же себе… адже бережуть власний бізнес від додаткових витрат на працівників.

Слід зазначити, що до першої групи (про яку саме йде мова у законопроекті) належать фізособи-підприємці без найманих працівників з обертом до 300 тис. грн на рік. Платники другої групи (до 10 найманих працівників з обігом в 1,5 млн грн) будуть платити єдиний податок, розрахований вже виходячи з мінімальної зарплатні в 3200 гривень.

Тобто, у Закарпатті… де реально підприємці відносяться до першої категорії, їхні наймані працівники і далі отримуватимуть копійки… незважаючи на інфляцію та зростання вартості як комунальних послуг, так і продуктів.

Виходить, народ знову обманули…

zakarpatpost.net