Як закарпатці обкрадають магазини… на п’яну голову

Із громадського місця – до суду… інколи всього один крок

Правопорушення у кафе та магазинах – далеко не дивина. Клієнти іноді з’ясовують стосунки із обслуговуючим персоналом не зовсім у правовому полі. І закінчуються подібні конфлікти не завжди мирно, а часом – навіть на лаві підсудних.

«Якщо не зловлять, купи й мені»

Чомусь при думці про магазинних крадіїв пригадуються рядки з анекдоту про злодія, який казав товаришеві, що йшов красти сир до крамниці, що якщо не зловлять, хай купить і йому. Справді, привласненням товару особливо у супермаркетах нині «промишляє» чимало спритників. При чому, інколи цуплять продукти цілком, здавалося б, пристойні люди. І йдеться не про тих, хто хворіє клептоманією.

48-річний Ігор (з етичних міркувань імена всіх дійових осіб у матеріалі замінено) із Хуста – людина з вищою освітою, ніколи раніше до кримінальної відповідальності не притягався, однак вирішив стати на злочинний шлях із-за побутових дрібниць.

Якось посеред ночі він навідався на шопінг у один з магазинів міста над Тисою. Чоловік попросив від продавчині цигарки «Президент», пляшку вина «Шабо Ізабелла», вина «Одеса» і горілки «Неміров». Випити хустянину хотілося, але платити за крам – ні. Тож він обманув дівчину на касі, заявивши їй, що гроші залишив у машині і зараз їх принесе.

Перед тим Ігор саме гостював у товариша. Несподівано під час застілля чоловіки зрозуміли, що запаси спиртного закінчились. Довелось іти шукати оковиту. Майже о годині ночі Ігор сів за кермо своєї автівки і поїхав у «круїз містом». Майже всі магазини вже були зачиненими. Працюючий супермаркет знайти усе ж вдалося. Однак поїздка закінчилась доволі сумно. Забравши крам через віконце і обманувши продавця, чоловік зник, не розрахувавшись.

Правоохоронці, яких викликала дівчина швидко знайшли Ігоря (у приміщенні було встановлено камери відеоспостереження). Уже невдовзі горе-покупцеві довелось відповісти за скоєне перед законом. У вчиненому чоловік щиро розкаявся, збитки відшкодував. Тому суд обрав для нього лояльну міру покарання (за ст. 190 ч.1 КК України) у вигляді штрафу – 850 гривень.

Зняти руку на жінку – не чоловічий вчинок

Розбірки у кафетеріях також нерідко виникають із-за впливу алкоголю. Зайве «геройство» може в такому випадку підштовхнути до протиправних дій та низьких вчинків.

Василь, хильнувши зайвого у одному з барів Березова, почав з’ясовувати стосунки кулаками із жінкою, набагато слабшою за себе.

42-річна Олена знаходилась у кафе, в якому працювала її дочка, допомагала їй у справах. Приблизно о 22 годині до закладу під’їхав 46-річний Василь разом з молодим товаришем. Чоловіки замовили два бокали пива. Олена принесла їм замовлення і повідомила, що вартість напою – 20 гривень за склянку. Клієнтам ціна не сподобалася. Однак Іванові саме в ту мить зателефонувала дружина і він вийшов на двір, аби поговорити з нею.  Василь же почав висловлювати невдоволення. Коли жінка поставила пиво на стіл, він без попередження, без причини вдарив її кулаком у чоло. Від удару Олена не втрималась на ногах і впала. Тоді чоловік встав і почав бити її ногою в живіт.

Дочка потерпілої викликала правоохоронців, а з матір’ю звернулась до медиків. Миритись із Оленою Василь не хотів, навіть у суді свою вину не визнав, представникам Феміди пояснював, що громадського порядку не порушував.

Утім суд, враховуючи, що раніше у чоловіка проблем із законом не було, а тілесні ушкодження, які він наніс потерпілій неважкі, засудив його до двох років умовного покарання за ст. 75 КК України.

Подібних випадків, на жаль, чимало. І прикро, що останнім часом нерідко громадські заклади стають не місцями для відпочинку, а майданчиками для «розборок», «гарячі» ж голови окремих краян не охолоджують навіть думки про відповідальність…

zakarpatpost.net