В Ужгороді провели унікальну операцію на серці

Кардіохірург із Австрії провів операцію на відкритому серці жінці із Закарпаття, яка потребувала оперативного втручання на серцевому клапані. Це перша така операція в обласному кардіодиспансері. В Україні через високий ризик проводять не більше 3-4 подібних втручань на рік.

Серце як на долоні

Пульсуюче серце, під’єднане до різних апаратів. Монітори з показниками. В операційній обласного кардіодиспансеру починається операція. Тут лікарі та медичний персонал. У кожного своя відповідальна ділянка роботи.

Доступ до серця хірурги відкрили для того, щоб провести закарпатці із Берегівського району операцію. Жінка середнього віку. Проблеми з серцем у неї виявили під час огляду в поліклініці, що діє при медзакладі.

Лікар Альфред Кохер приїхав до Ужгорода з Відня тільки на один день. У клініці, де працює провідний кардіохірург Австрії, проводять найбільше операцій на серці в Європі. Сьогодні він в операційній Закарпатського кардіодиспансеру, де на практиці навчає українських колег робити операції на відкритому серці.

Альфред Кохер пояснює особливість випадку, з яким має справу в Ужгороді: «Це пацієнтка з аортальним стенозом, тобто зі звуженням клапану, який веде до серця. Але є така особливість, що кільце цього клапану, який є виходом зі шлуночка серця, дуже вузьке. Тому ми його будемо розширювати за рахунок «латки». Це незвичайна операція. Вона достатньо складна, бо проводиться на відкритому серці, а тому й ризики високі».

Серед ризиків – втрата великої кількості крові, що може ускладнити перебіг операції та її результат.

Європейський досвід

В операційній одночасно 12 фахівців. Двоє з них закарпатські кардіохірурги Роберт Раті і Павло Лукач, які після отриманих практичних навиків і досвіду в австрійського колеги будуть проводити такі операції на Закарпатті самостійно. Щоправда, в самій Австрії лікарі роблять усе менше подібних втручань. В Європі практикують новітні технології, які дозволяють не робити великих розрізів.

Завідувач кардіохірургічним відділенням обласного кардіодиспансеру Павло Лукач, який асистує віденському колезі, пояснює складність операцій на відкритому серці: «Таких операцій в Україні виконують буквально кілька на рік. Дуже важко набратися відповідного досвіду, щоб почати самостійно робити їх. За даними американської асоціації, летальність при виконанні цієї операції в Сполучених Штатах може сягати до 10%».

Майже 6 годин за операційним столом – і лікарі завершують свою роботу. Операція пройшла успішно. Для пацієнтки починається період реабілітації. За 7-10 днів її випишуть. Із медикаментами та під наглядом лікарів жінка житиме далі. Без операції шансів вижити не було, кажуть медики.

Світ і Україна заодно

Головний лікар обласного кардіодиспансеру Роман Соскида ділиться статистикою: «щороку через поліклінічне відділення кардіодиспансеру проходять близько 50-60 тисяч пацієнтів. Через стаціонар, у тому числі у відділеннях реанімації, кардіохірургії, рентген-хірургії, в інфарктному відділенні проходять у середньому від 5 до 6 тисяч жителів Закарпатської області, хворих на серцево-судинні захворювання».

Серцево-судинні захворювання на першому місці за смертністю у світі. Україна й Закарпаття в цій статистиці не виняток.

Тетяна ЛЕШКО, газета«НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net