Автомобільна перевірка. Чи готові закарпатські водії допомогти ближньому

Соціальний експеримент

Якщо у вас випадково посеред дороги «заглохла» автівка, будьте певні, у перші ж кілька хвилин вам ніхто не поспішить на допомогу. Сьогодні ми вирішили перевірити солідарність серед водіїв на дорогах міста, аби пересвідчитись, чи готові власники автомобілів стати у пригоді іншому…

Скоріше допоможе таксист, ніж патрульний

Наше авто «поламалося» спочатку на одній із вулиць міста, неподалік від центру. Відкривши капот, водій почав шукати причину «несправності». Повз нього байдуже пронеслось кілька автівок. Перша, друга, п’ята, десята… Нарешті старенький «Жигуль» зупинився і з салону вийшов чоловік, років 65. Він першим і запропонував допомогу. Незнайомець сказав, що сам не вміє лагодити машини, однак може зателефонувати автомеханіку, який обслуговує його транспортний засіб.

Наступним «розчулився» таксист на стальному «Ауді». Слід зазначити, що водії таксі – одні з найбільш співчутливих учасників дорожнього руху. Ні, вони не поступляться власним місцем на зупинці і неодмінно обженуть, коли поспішають на виклик… Але якщо вас спіткала на дорозі прикрість, саме вони найчастіше простягнуть «руку допомоги» у скрутну хвилину, при чому – абсолютно щиро. Загалом під час експерименту поміч запропонували аж п’ятеро таксистів, а це – практично кожен із тих, хто проїжджав позв нас.

Утім здивувало інше. А саме те, що на невеликій швидкості біля нас проїхав патрульний автомобіль і… з боку тих, хто в ньому знаходився ми не побачили жодної реакції. Звичайно, службовий транспорт ніхто навмисне не зупиняв, проте «стражам закону» було б етично бодай пригальмувати і поцікавитись у чому справа.

За містом годі чекати на допомогу

Наступна частина нашого експерименту пройшла за межами міста, на трасі. Здавалася б – інтенсивний рух, багато транспорту, тому на допомогу доведеться чекати недовго. Та як ми помилялися!

Можливо, нам траплялися нечуйні шофери, але не виключено, що саме так безтурботно й байдуже і поводяться водії, ігноруючи справжні ДТП, коли потерпілим реально потрібна підтримка, а кожна хвилина має важливе значення.

Тож майже п’ять десятків автівок, не зупиняючись, промчали повз нашого «підбитого залізного коня». Першим знову ж таки зупинився таксист, який доставивши клієнта,  клієнта у в місто. Він виявив бажання сам знайти поломку. Коли довідався про розіграш, навіть образився.

Іншим запропонував «прибуксирувати» машину водій «Джипа». Ще одним, хто відгукнувся на чужу біду, був власник «Ланоса». Правда, чоловік також хотів зателефонувати власному автомеханікові.

Отже, як виявилося під час нашого досліду, більшість водіїв уміють лише керувати власними транспортними засобами і мало хто може надати автомобілеві «першу необхідну допомогу». Цікаво, що буксирувальний трос також був далеко не в кожній машині. Вразило також те, що деякі водії навіть не вміють користуватися домкратом. А загалом… найбільше здивувала людська апатія, повна відсутність бажання у багатьох допомогти ближньому… хоча, напевно, кожен усвідомлює, що прикрість на дорозі може трапитись із будь-ким і будь-коли.

zakarpatpost.net