Політика – це шахова дошка. Що закарпатці думають про владу?

Люди говорять

Сьогодні закарпатці до влади ставляться двояко. Одні вважають, що уряд приймає непопулярні, але потрібні для держави рішення, інші ж – навпаки переконані, що влада цілеспрямовано і поступово своїми реформами вбиває українців. Тому ми вирішили поцікавитись у пересічних мешканців нашого краю, якої ж вони думки про уряд.

Оксана Чоповдя, пенсіонерка

Нинішні чиновники створили для нас справжній геноцид. Дорогі комунальні послуги, продукти харчування та лікарські препарати при мізерних зарплатах і пенсіях дозволяють лише животіти населенню. Ні жити, ні вмерти не дають. Усі реформи є примарними і спрямованими проти власного ж народу. Роботу уряду можна оцінювати лише як бездіяльність. Ми чекаємо на безвізовий режим, хоча в той же час дороги у нашому місті, районі, у всій області вимощені в ЄС не гладким асфальтом, а сльозами населення. Сумно, коли доводиться просити на сесії міської ради гроші на лікування хворих на рак дітей, на операції для стареньких. Прикро, що люди самотужки не можуть оплатити оздоровлення і йдуть у високі кабінети мерії із простягнутими руками. Тому, гадаю, потрібна радикальна зміна уряду. Час нарешті думати не тільки про власні кишені, але й про українців.

Василь Білик, службовець

Урядом невдоволений. Проте розпад коаліції може мати серйозні наслідки для всіх нас. Це – по-перше, знову політична нестабільність, нові перевибори. Крім того, можуть змінитись голови облдерж та райдержадміністрацій. Вірогідно також, що держава позбудеться кредитів, що Міжнародний валютний фонд візьме паузу у фінансуванні й відновить грошові транші лише за умови готовності нового уряду виконувати зобов’язання, які взяли на себе попередники. Звичайно, нинішні урядовці наробили чимало помилок, але їх можна виправити, бо не помиляються тільки мертві. У нас не все втрачено. Україна багата на природні ресурси та родючі землі, є конкурентоспроможною державою. У крайньому разі, Закарпаття має неабиякий туристичний потенціал, який треба тільки розвивати.

Юрій Липчук, музикант

Шоу-бізнес «відпочиває», коли дивлюся трансляцію сесій з Верховної Ради. Це не просто клоунада, а театр пластичної драми, де використовуються не лише словесні засоби, але й кулаки.

Президент доручив Верховній Раді вирішити питання політичної кризи в країні, але суттєвих зрушень уже  два роки немає. Інвестиційний клімат у країні дуже поганий. Інтереси громади сильно різняться від інтересів діючих владних фракцій. Не думаю, що преформатування влади щось би вирішило. Сумно, що наша область, яка могла б процвітати завдяки роботящим рукам краян, втрачає культурний та науковий потенціал, наша молодь не самореалізовується вдома, а їде заробляти гроші важкою фізичною працею на чужину.

Світлана Корнійчук, підприємець

Політика, – це велика шахова дошка. А ми – тільки фішки. Зазвичай, нами починають грати перед виборами, а одразу після них про електорат, тобто, про фігури, забувають. Раніше широко рекламувалися дієві зміни. Насправді ж маємо девальвацію гривні і поступове знищення малого й середнього бізнесу. Хтось каже, що нині немає «кришування». Та де там! У Закарпатті є все і в нашому місті – також! І далі, як за часів Януковича, процвітають корумповані схеми, діє система хабарів та «відкатів». Переконана, що уряду давно пора відпочити від державних справ. Пора давати місце новій генерації політиків.

Юлія Антонь, юрист

Аби вийти з економічної кризи, уряд треба міняти щороку. Засидівшись у владному кріслі, політики думають тільки про власні статки. Крім того, за свої дії чиновники мають щомісяця звітувати, при чому не США та ЄС, а власному народові… і не мовою недоступних цифр, а реальними фактами. Люди мають бачити покращення. Насправді ж, як не прикро, населення відчуває лише погіршення. Зараз, безумовно, період великих надій. Але в той же час ми всі розуміємо, що в мінімальні терміни зробити щось важливе для держави нереально. Посадивши зерно ввечері, вранці не можна зібрати урожай. Утім… додатковий карт-бланш, довіру громадськості політики повинні заслужити. Державна машина зобов’язана працювати так, аби реформи були спрямовані у позитивне русло для простих людей. Цього зараз немає. Тому й маємо низьку явку під час виборів, і суцільне суспільне роздратування, і зневіру громадськості. Великим рахунком, на мою думку, Україні потрібна регулярна заміна урядів. Тобто, провели невдалу реформу – до побачення, дайте дорогу іншим. Якщо ж нововведення справді позитивні – будь ласка, експериментуйте далі. Скільки лише галасу вже в цьому році було з маршрутками, з фінансуванням ПТУ, з харчуванням школярів, із електронним декларуванням.

P.S. Під час нашого опитування дехто з краян відмовлявся коментувати ситуацію, мотивуючи своє рішення тим, що думки окремих осіб не можуть вплинути на стан справ у державі. Окремі респонденти обмежувалися висловлюваннями на кшталт «гнати їх усіх потрібно», або «не варто нічого змінювати, аби потім ще гірше не було». Однак більшість краян усе ж сходились на думці, що політичну та економічну кризу потрібно долати саме шляхом підбору висококваліфікованих кадрів і заявляли, що у політиці потрібні нові обличчя.

zakarpatpost.net