Закарпатська майстриня робить ялинкові прикраси своїми руками

Ялинкові кульки, сніговики, Діди Морози, Санта Клауси,  різдвяні вінки, ангели та інші дива творить самотужки умілиця з міста над Тисою

Наближається Новий рік, а разом зі святом у господинь більшає турбот – як прикрасити оселю та ялинку. Сьогодні дизайн інтер’єру користується неабияким попитом серед краян, та багато хто оформляє приміщення у власній оселі самотужки. Утім, виявляється, є навіть такі умілиці, які навіть прикраси для ялинки майструють своїми руками…

Родом з дитинства

Для Олени Комар із Хуста зимові свята є найулюбленішими, адже й народилась вона на римо-католицький Святвечір.

-Я новорічна, тому вірю в дива і досі не «виросла» з дитинства, – усміхається жінка. – Свої витвори ніколи не продаю, часто дарую їх малечі, або знайомим. Який може бути «бізнес» на хобі.

Бухгалтер однієї з приватних фірм змалечку полюбляла шити та ліпити з пластиліну. Навіть синам вона своїми руками майструє оригінальні машинки та потяги, а сусідським дівчаткам – ляльки. Однак усе ж улюбленим заняттям залишається виготовлення ялинкових прикрас.

-Мені хочеться, щоб світ завжди був таким нарядним, як перед Різдвом. Красу можна творити не тільки з дорогих авторських кульок та лампадок, але й із підручних матеріалів. Скажімо, з шишок, ґудзиків, із соленого тіста, – запевняє умілиця. – Я ніколи не купувала нарядів для ялинок, набагато цікавіше щороку фантазувати над новими. Приємно втілювати в життя творчі мрії.

Химерні травини та казкові персонажі

Найбільше пані Олена любить «ліпити» дивних створінь із соленого тіста та полімерної глини. Чого у жінки тільки немає у великій скрині: і засніжені будиночки, і зорі з веселими усмішками, і крилаті янголи, і зодіакальні символи, і Санта Клауси, і олені, і багато різної всячини…

– Ялинкові прикраси своїми руками – це цілий творчий процес. Якщо робити їх із соленого тіста, то можна розфарбовувати у будь-які кольори, тоді витвір вийде більш веселим. Правда, такі іграшки доволі ламкі і недовговічні, однак 2-3 сезони послужать, – ділиться досвідом Олена Комар. – Краще виготовляти їх із фабричних матеріалів – зі спеціальної суміші. Правда, у такий спосіб прикраса обходиться доволі дорого.

Однією з найбільш креативних ідей майстрині є сніговики із відбитків дитячих ніжок.

-Така спільна робота з дітьми надзвичайно корисна, адже малюк відчуває себе невід’ємною часткою творчого процесу. Разом з дитиною можна також розмальовувати деталі. Найбільше підходять акрилові фарби – вони і швидко висихають, і не бліднуть із часом. Із долоньок же можна робити Дідів Морозів. Із макаронів я «склеюю» оленів, із шишок – виготовляю міні-ялинки, – розповідає 33-річна краянка.

Кульковий хенд-мейд

Зі слів пані Олени, вона вміє робити більше двадцяти видів різних ялинкових кульок для ялинки. При цьому користується, як правило тим, що інші викидають.

-Один з варіантів – це об’ємні кульки  з синтепону і вовни. Зробити таку прикрасу дуже легко. Для цього потрібно обмотати нитками шматочок синтепону, а далі – ще й вовною яскравого кольору. Заготовку треба помістити  у капронові шкарпетки, туго зав’язати і покатати по рівній поверхні, щоб рівномірно розподілити шерсть і надати виробу акуратної круглої форми. На іграшці можна вишити якийсь візерунок, можна її прикрасити і англійськими шпильками, – виказує тонкощі ремесла винахідниця. – Інший спосіб – старі перегорілі електричні лампочки. Їх можна і розмальовувати, і «одягати» у в’язані речі, і перетворювати на найдивовижніші створіння. Тут уже у кого яка фантазія.

Дуже цікаво виглядають схожі на їжачків кульки Олени Комар із зубочисток, але найбільш оригінальними все ж є вироби з бісеру… До речі, з намистинок жінка виготовляє і міні-ялинки, і вінки, і багато усіляких прикрас.

Креативні подарунки

Подарункові обгортки своїми руками – окрема мистецька «сторінка» творчого життя пані Олени. Вона навіть магазинні пакуночки «одягає» так, що сувенір не хочеться розгортати. Звичайний газетний папір в руках умілиці може перетворитися на справжній шедевр із бантиками та стрічками.

-Хоч надсилати новорічні та Різвяні листівки поштою нині не модно, усі вітають один одного за допомогою або телефону, або Інтернету, та я, певно, маю середньовічний норов і завжди до свят відправляю знайомим паперові листи із сюрпризами. Запаковую у конверти авторські листівки зі словами вітань, – розповідає хустянка. – Приємно дарувати іншим хороший настрій. Друзі потім телефонують і довго дякують за подарунки.

Святковий стіл до Нового року у Олени Комар також особливий. Кожному гостю вона своїми руками готує власну «порцію» щастя, бо на тарілках, крім їжі, на всіх чекає малесеньке диво.

-Будь-яка дрібниця, якщо вона неочікувана, тішить людей, – зізнається майстриня. – То чому б не створити в оселі атмосферу піднесення і незабутніх вражень, коли на Новий рік усі так чекають чогось фантастичного, вірять, що після півночі неодмінно трапиться щось казкове.

Причепурювати свій дім жінка починає на початку грудня і її хата нагадує казку аж до кінця січня.

-Свято у нас триває майже два місяці, – радісно підсумовує розмову пані Олена. – Усі домашні вже давно звикли до моїх дивацтв.

Нагадаємо, що Ужгород готується но Нового року та Різдва.

Вітрини магазинів уже більше тижня оздолюють сніжинки, гірлянди, Санта Клауси, сніговики, різдвяні вінки та янголи…

zakarpatpost.net