ТОП-100. Впливові люди. Закарпаття інтелектуальне

Сайт zakarpatpost.net продовжує серію ексклюзивних публікацій рейтингу відомих закарпатців із журналу «Впливові люди» – ТОП-100

Передмова

За останні два роки, поки газета «НЕДІЛЯ» тримала паузу і не оприлюднювала рейтинг впливових людей, кардинально змінилася розстановка сил серед найбільш впливових людей Закарпаття. Нинішній рейтинг – якісно нова спроба оцінити можливості і дії людей, які впливали і впливають на життя суспільства.

Багатьом цей рейтинг відкриє нові імена, а декому допоможе по-іншому поглянути на відомих людей. Найімовірніше, у наступному році зміниться і вплив сьогоднішніх номінантів ТОП-100 на життя Срібної Землі. Тому багато з них можуть залишити цей список, поступившись місцями новим людям.

Цьогорічний «ТОП-100. Впливові люди Закарпаття» має кілька особливостей.

Рейтинг складається з 10 розділів. Чільне місце посів розділ «Знакове Закарпаття», у якому є прізвища тих людей (і не обов’язково навіть закарпатців), які, за нашим опитуванням, усіма своїми силами і можливостями змінювали за ці роки і продовжують змінювати як Закарпаття, так і Україну. Вони – найбільша, найглобальніша, найсвітліша, найвпливовіша сила, яка «зробила» цей проект.

Відносно великою частиною імен у цьому рейтингу стали імена, вперше почуті закарпатцями під час Революції гідності. Вони – ті, які досі називають себе революціонерами – таки зуміли перетворитися на впливову, хоч інколи і деструктивну силу.

Готуючи це видання, газета «НЕДІЛЯ» також враховувала думки експертів у різних галузях, анкети представників ЗМІ, громадських діячів, волонтерів, студентів, представників бізнесу. Кожен із опитаних нами закарпатських експертів визначав вплив на основі 3 критеріїв:

особистість (власна харизма, фінансові можливості, посадові повноваження, кількість людей, на яких має вплив персона);

публічність (можливість публічними закликами чи діями впливати на процеси в Закарпатті чи державі, публічний рейтинг, впізнаваність, наскільки людина активно використовувала протягом останніх років свої можливості для впливу);

непублічний вплив (неофіційні контакти з іншими впливовими людьми, можливість залучити фінансові ресурси, «порішати через знайомих», пролобіювати певні рішення чи кандидатури, фінансові активи, капітал, який належить персоні або контролюється нею).

ЗАКАРПАТТЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНЕ

1. Володимир Смоланка, ректор УжНУ, нейрохірург

Без перебільшення, Володимир Смоланка входить до когорти найбільш авторитетніших нейрохірургів не тільки України, але й Європи. Індивідуальний член та викладач Європейської Асоціації нейрохірургічних товариств та член Всесвітньої Асоціації нейрохірургів. Президент Української асоціації нейрохірургів.

Вже два роки він очолює найбільший виш краю – Ужгородський національний університет. Фактично обійняти цю посаду він зміг й завдяки Революції гідності, адже попередній ректор Федір Ващук був змушений залишити її під тиском студентів та частини колективу вишу. Разом з тим, під час виборів ректора у квітні 2014 року альтернативи Володимиру Смоланці в УжНУ не знайшлося.

На минулих місцевих виборах очолював список партії «Єдиний Центр» до Ужгородської міської ради, однак згодом склав мандат депутата, мотивуючи тим, що хоче сконцентруватися на роботі в університеті. Хоча, з огляду на тенденції останніх років, посада ректора головного вишу Закарпаття тісно пов’язана з політичними процесами в краї.

2. Василь Лазоришинець, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова

Широкому загалу Василь Лазоришинець став відомим на старті однієї з виборчих кампаній, коли опинився під прапорами яскравої, молодої на той час політичної сили. Хоча професійні його якості задовго до того змогли оцінити закарпатці, які змушені були звертатися за медичною допомогою до уславленого земляка. Власне, до політичної кар’єри сам Василь Васильович не надто «педалював» своє «закарпатство», хоча й був безпосередньо причетний до того, аби потужний медичний десант раз у раз «висаджувався» на рідній його серцю Срібній Землі, щоб надавати допомогу хворим дітям.

Однак навіть така потужна фігура, як дитячий кардіохірург із (щонайменше) загальноукраїнським ім’ям, не змогла додати «ваги» згаданій політичній силі, через це не посіла жадане депутатське крісло в парламенті. Здавалося, не надто вдалий старт повинен був пригасити політичні амбіції відомого лікаря. Але вже незабаром Василь Лазоришинець зробив ще одну спробу: вже на іншому рівні, під іншими прапорами і з кращим результатом.

3. Василь Лемак, доктор юридичних наук, завідувач кафедри теорії та історії держави і права УжНУ

Аналітичний розум і феноменальне володіння законодавством – Василь Лемак не перший рік є основним рупором і експертом у питаннях законотворчості і становлення держави. Зауважимо, на зорі Майдану, коли головним його гаслом було прагнення євроінтеграції, саме Лемак був одним із кількох (буквально) спікерів, готових спілкуватися із розгубленою і розчарованою молоддю на площі.

Завжди витриманий, переконливо аргументований, впевнений у собі, проте неодмінно гречний, Василь Васильович не залишає опонентам жодних шансів перемогти його у дискусії. Звичайно, окрім випадків, коли співрозмовник може говорити із доктором юридичних наук однією лексикою, на одному рівні. Однак таких випадків вкрай мало!

Василя Васильовича можна вважати улюбленцем журналістів: незважаючи на «академічну» манеру спілкування, він, по-перше, відкритий до нього у будь-якому форматі, по-друге, завжди володіючи матеріалом, залишається переконливим і цікавим співрозмовником, з яким надзвичайно цікаво спілкуватися.

4. Юрій Яцина, головний лікар Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака

Керувати головним медичним закладом краю у всі часи було справою непростою, а в останні кілька років і поготів. Кризові явища торкнулися і медичної галузі. Однак можемо відзначити, що саме протягом останніх років в лікарні таки був завершений довгобуд – новий хірургічний корпус. Звісно, без наполегливості Юрія Яцини цього могло б і не статися. Вміння досягати поставленої мети, навіть у складних умовах, свідчить про високий професійний хист керівника.

Варто відзначити, що за ініціативи Юрія Яцини та колективу лікарні широкому загалу дедалі більше популяризується історія закладу та ім’я її засновника Андрія Новака. На території ЗОКЛ відновлено екуменічну капличку, яка діяла у лікарні до радянських часів. Можна констатувати, що в обласній лікарні Яцина плідно працює як у напрямку запровадження сучасних медичних стандартів, так і збереження історичної спадщини закладу.

5. Федір Ващук, екс-ректор УжНУ

У чудового стратега, яскравого і ефективного менеджера Федора Ващука почалися дивні непорозуміння, відколи він став в.о. ректора УжНУ в 2012 році. Доти щонайменше два десятиліття вектор долі прямував лише вгору. Кілька місяців Федір Григорович був в.о. ректора УжНУ. Далі – став ректором. Важко, але пішли реформи, реорганізації. І традиціями (у позитивному смислі), і закостенілістю (у негативному) весь організм найстарішого вишу Закарпаття опирався.

Після відставки на революційній хвилі з посади ректора, Федір Ващук зайняв ректорське крісло у сусідній Словаччині. Відтак, зараз уся енергія дуже діяльної людини, екс-депутата обласної, міської рад, потенційного кандидата в мери, а то й у «губернатори» Закарпаття пішла на судову тяганину за відновлення на посаді ректора УжНУ, бо звільняли, за його словами, під тиском. І попри недоброзичливців, екс-ректор Ващук продовжує користуватися визнанням і авторитетом, здатен іти на компроміси, зберігаючи при цьому власну гідність.

6. Іван Небесник, ректор Академії мистецтв

Закарпатці здавна були членами різних академій, чиї центри знаходилися далеко від нашого краю. Тепер маємо академію у самому Закарпатті – великою мірою завдяки надлюдським зусиллям її ректора. Такі люди дуже потрібні у столицях, але стократ потрібніші у провінції. Бо змусити нашу публіку залишити глибокий сон може тільки отакий ядерний годинник, від якого не сховатися, не вилікуватися. Дуже тяжко пристосуватися до гумору І. Небесника. Це гумор людини, котра звикла ставити перед собою неможливі завдання. І коли напруга від усвідомлення неможливості подолання чергової перепони наростає вже до самого краю, тоді лишається тільки розсміятися. Схоже, нинішній статус академії – не межа для Небесника, який сповнений нових амбітних задумів зробити її провідним профільним вузом не лише в Україні, а й у Центрально-Східній Європі.

7. Володимир Панов, керівник об’єднання організацій роботодавців Закарпаття, член наглядової ради ПрАТ «Єврокар»

Володимир Панов – дуже успішний менеджер. У 2015 році топ-менеджери Закарпаття, які представляють інтереси більш ніж 350 бюджетоутворюючих підприємств області, обрали новим очільником обласного об’єднання організацій роботодавців саме Володимира Панова, управлінця, громадського діяча та професіонала із 30-літнім досвідом роботи у сфері менеджменту, залучення інвестицій та реалізації інвестиційних проектів в Україні.

У коментарі виданню Forbes Україна він зазначив, що спеціальні економічні зони необхідно розглядати не з позиції конкуренції на внутрішньому економічному ринку, а як конкурентну перевагу країни в боротьбі за інвестора.

Тож, навіть не обіймаючи важливих чиновницьких посад, Володимир Панов має достатньо важелів впливу на низку як економічних, так і політичних процесів у Закарпатті.

8. Іван Курах, головний лікар Ужгородської центральної клінічної лікарні

Головний лікар Ужгородської центральної клінічної лікарні за посадою і хірург за фахом лишається також однією з ключових фігур у Закарпатській обласній раді. Від нього залежать життя і здоров’я багатьох, його день може розпочатися о 7-й ранку в операційній зі скальпелем у руці, він наскрізь знає медицину не лише з точки зору лікувальної практики, а й з менеджерської, адже на його плечах і «адміністративна» медицина. Незмінно усміхнений, він – саме втілення оптимізму і життєрадісності, хоча голова найчастіше зайнята складними проблемами, пов’язаними з функціонуванням ввіреного закладу, його численного трудового колективу і не менш численної кількості пацієнтів. Його мета – реально допомогти кожній конкретній людині. Частіше така допомога, звичайно, опосередкована – через створення належних умов у цілому закладі, вдалий добір і розстановку кадрів, забезпечення усіх відділень найновішим устаткуванням. Ця діяльність потрібна тисячам і тисячам закарпатців.

9. Роман Шніцер, депутат обласної ради

Роман Шніцер кілька років очолював управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, залишивши по собі чимало позитивних здобутків у цій галузі в області. Політичні зміни у країні призвели також до численних змін у «коридорах влади», через що і Роман Іванович був змушений залишити посаду.

У 2015 році був обраний депутатом обласної ради і, з огляду на його досвід у медичній сфері, обраний головою постійної комісії облради з питань охорони здоров’я. Кризові явища останніх років сильно вдарили по медичній галузі, однак (і це є заслуга обласних депутатів і, зокрема, членів профільної комісії) обласні медичні програми фінансуються вчасно і практично на 100%, що дає змогу лікуватися, а часом і рятує життя багатьом з наших краян.

10. Сергій Федака, професор УжНУ, письменник, публіцист

Професор УжНУ, дописувач чи не всіх ЗМІ, Сергій Федака відповідає слогану: «ТСН – вражає!». Широка ерудиція, глибокий аналіз, дещо парадоксальний погляд на все у Федаки поєднуються з тонким інтелектуальним гумором. Він навіть мовчить багатозначно й іронічно. Жодна політична сила Федаку цілком і повністю надовго не приватизувала, не поставила на службу. Він завжди в оточенні, але завжди – окремий, особливий, той, що не зливається з натовпом.

Сергій Дмитрович завжди всюди. Усе встигає. Може пройти пів-Закарпаття пішки і серед ночі, бо треба, наприклад, після пізнього застілля з журналістами на Хустщині бути на першій парі в Ужгороді. Зберігає, відтворює і створює історію нашого краю. Кожна його книга – художня чи наукова (хоча їх навряд чи можна так ділити) – читається на одному подиху.

Проте більшості з нас, коли Федака стрімко пробігає повз зі своєю незмінною сумкою (а ще зовсім недавно з «дипломатом»), здається, трохи ніяково бути його сучасниками. Ніби як із класиком, хоч і дуже простим, привітним, земним, але усе-таки – з п’єдесталу.

Наступна публікація – ЗАКАРПАТТЯ ДУХОВНЕ 

Попередня десятка – ЗАКАРПАТТЯ АКТИВНЕ

Друковану версію журналу «Впливові люди Закарпаття» – ТОП-100 купуйте у кіосках.

zakarpatpost.net