15 грудня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1025 – Під час підготовки походу на Сицилію у віці близько 69 років помер візантійський імператор Василь II Болгаробоєць

1640 – герцог Жуан Браганський вступив на португальський престол під іменем Жуан IV.

1699 – Введення юліанського календаря в Московії. Указом царя Петра I в Московії замість літочислення від «сотворіння світу» введено новий календар. Відлік і святкування нового року перенесено з 1 вересня на 1 січня.

1791 – у США вступив у дію після ратифікації Білль про права (неофіційна назва перших десяти поправок до Конституції США, які закріплюють основні права і свободи людини і громадянина)

1934 – у Києві за вироком виїзної сесії Військової колегії Верховного Суду СРСР були розстріляні 28 “членів” вигаданого чекістами «Об’єднання українських нацiоналiстiв» (в тому числі, Григорій Косинка, Кость Буревій, Іван Крушельницький та ін..)

1966 – французький астроном Дольфус відкрив десятий супутник Сатурна. Супутник дістав назву Янус.

1976 – Незалежна Держава Самоа прийнята в ООН (острівна країна в Тихому океані з населенням в 188,5 тисяч осіб)

1982 – знову відкрито кордон між Іспанією та Британською колонією Гібралтар.

1997 – Літак ТУ-154 розбився біля аеропорту міста Шарджа в Об’єднаних Арабських Еміратах. Загинуло 85 людей.

2000 – Зупинений 3-й енергоблок ЧАЕС. Чорнобильська атомна електростанція повністю виведена з роботи.

15 грудня народились:

37 – Нерон (Нерон Клавдій Цезар Август Германік), римський імператор, пятий і останній з династії Юліїв-Клавдіїв. Відомий своїми безумствами та жорстокостями.

1890 – Ємець Василь – світової слави бандурист-віртуоз. Василя Ємця називали «кобзарем у фраку», він виконував транскрипції творів Бетховена, Чайковського, Дворжака на своїй бандурі.

1907 – Німейр Оскар, бразильський архітектор, один з найвизначніших латиноамериканських архітекторів XX століття та один із засновників сучасної школи бразильської архітектури.

1859 – Людовик Лазар Заменгоф , польський лікар, творець есперанто – найбільш успішного з усіх сконструйованих міжнародних мов.

1934 – Станіслав Шушкевич, перший голова Верховної ради незалежної Білорусі. Наразі Шушкевич – активний діяч білоруської опозиції, голова партії «Беларуская сацыял-дэмакратычная Грамада».

1958 – Соломія Павличко, дочка Дмитра Павличка, – письменниця, літературознавець, перекладач, публіцистка, автор праць з історії фемінізму.

http://www.parta.com.ua