Передріздвяні приготування: свічки з бджолиного воску від родини закарпатських умільців

Різдво традиційно в уяві асоціюється з хвойними гілками, вінком та свічками. Навіть католицький Адвент співвідноситься з запаленням чотирьох свічок, які знаменують чотири тижні посту.

Свічки які зцілюють душі і тіло

Бджолиний віск – це зерниста речовина, яка має вишуканий прополісний аромат і специфічний смак. Саме він і є основою для диво-витворів, які зачаровують з першого погляду.

-Цілющі та релаксаційні властивості воскових свічок відомі людству дуже давно. Уже сотні років їх використовують як під час богослужінь, так і в домашніх умовах. Колись ними користувались виключно заможні люди. Нині ж натуральні декоративні вироби стали популярними в широких колах. Ми виготовляємо більше двадцяти видів різноманітних свічок. Це – і звичайні церковні, і фігурні – у формі ялинок, шишок, Санта Клаусів, янголів та інших статуеток, – ділиться думками господиня, пані Вікторія.

Свічки родини Папп не фарбовані, виготовлені виключно з природних матеріалів. Крім того, вони дуже оригінальні, зроблені зі своєрідним дизайнерським підходом.

-Під час спалювання наші свічки зовсім не виділяють диму, навпаки – від них віє тонким ароматом меду та прополісу. Їх добре ставити біля телевізорів та комп’ютерів, бо вони ліквідують електромагнітне випромінювання, – запевняє умілиця.

Слід зазначити, що в релігійних віруваннях свічка завжди наділялася глибоким символізмом. Вважаться, що її полум’я зігріває та очищає від гріхів душу.

-Старожили кажуть, що віск здатен накопичувати та зберігати інформацію, – пояснює пан Віктор. – Споконвіку при монастирях та при храмах ченці та священнослужителі утримували пасіки. Найбільше із продуктів бджільництва цінувався віск, який повністю використовувався на виготовлення свічок. Між іншим, про свічку згадується навіть у одній з колядок: «Зійшли ангели з неба до землі, принесли дари Діві Марії: три свічки воскові…». До речі, при спалюванні свічки справді розслаблюють людину, а воскові навіть полегшують дихання, здатні знімати астматичні синдроми, лікувати нежить та багато інших недуг.

Диво своїми руками

Пані Вікторія робить свічки вже не перший десяток років, тож добре знається на тонкощах ремесла. Жінка, нічого не приховуючи, охоче ділиться секретами свічкарства.

-Особисто я відливаю свічки вже 20 років, відколи вийшла заміж, а от Віктор їх виготовляв ще до одруження. От у нього стаж справді солідний – 35 років, – усміхається ґаздиня. – Загалом для своїх виробів ми замовляємо спеціальні форми. Використовуємо виключно чистий віск. Його розігріваємо на водяній бані, вставляємо гніт і відправляємо на застигання. До речі, перед заливанням віск повинен мати правильну температуру — близько 60 ° C. Треба вміти і правильно та акуратно вийняти свічку з форми, щоб не пошкодити її. Як на мене, процес «свічковаріння» хоч і доволі довгий, але цікавий. Готові свічки з бджолиного воску можна прикрасити будь-яким підручним матеріалом, скажімо, кавовими зернами чи восковими кульками.

Слід зазначити, що дехто для виготовлення свічок підбирає спеціальні дні місяця, тижня, навіть час доби. Утім, зі слів Вікторії Папп, головне аби у людини був хороший настрій, бо віск «відчуває» енергетику і не «слухається», коли руки «випромінюють» неспокій.

Сьогодні заклопотані постійними турботами міські мешканці не мають достатньо вільного часу для спілкування з природою. Тому й не дивно, що вироби з природних матеріалів та їхніх аналогів почали користуватись неабияким попитом.

-Багато хто з краян купує ароматизовані свічки у спеціалізованих крамницях, аби у хаті палав  «живий» вогонь. Та вони є не чим іншим, як «хімією», – розмірковує пані Вікторія. – Краще вже зробити свічку з воску своїми руками. Так буде і дорослим корисно, і дітям цікаво…

Між іншим, свічки у родині Папп вміють робити всі – від малого до великого, а у оселі хустських умільців, як у казці, навіть взимку пахне літом та свіжим медом…

zakarpatpost.net