Чи потрібні закарпатській медицині кардинальні зміни?

Зараз у нашій державі проводиться багато реформ. Не всі вони, правда, доречні і не всі спрямовані на благо суспільства. Однак від більшості з них залежить добробут, а не життя і здоров’я населення. У той же час Уряд ще від початку року почав експериментувати з медичною сферою, зменшивши бюджет лікарських установ, створивши центри первинної медико-санітарної допомоги і розробивши цілий «Ізборник Святослава» під назвою «Національна стратегія побудови нової системи охорони здоров’я в Україні», що по-суті є нічим іншим, як багатослівним черговим папірцем, а точніше – пустослівною брошуркою. Тож напередодні Дня медичного працівника ми поцікавились у краян, яких передусім змін у вітчизняній медицині їм би хотілось.

Костянтин Кріль, програміст

У сфері охорони здоров’я потрібно змінювати все і починати слід із бюрократії. Закінчила молода людина університет, а працевлаштуватися не може. Дадуть батьки хабара – матиме роботу, не дадуть – хай чекає. Відтак молодий спеціаліст починає «відпрацьовувати» витрачені родичами на «місце під сонцем» кошти і поволі також звикає до подачок. От і говоримо ми потім, що лікарі – хабарники. А їх життя такими зробило і силою вони ні від кого з гаманця гроші не витягають. Тому, гадаю, слід докорінно змінювати всю систему, а вже так запроваджувати зміни окремо, скажімо, у нашій області та в нашому місті.

Юрій Варга, економіст

Якщо порахувати скільки  людина витрачає на лікування неофіційно, то кожен з нас міг би спокійно відраховувати з зарплатні щомісяця відсотків 5-7 і не перейматися, що якщо трапиться нещастя – де взяти гроші на лікування. У нашому місті є багато онкохворих і вони не мають коштів на операції, хіміотерапію, їхні родичі, як жебраки, змушені бігати по владних кабінетах і випрошувати матеріальну допомогу, брати кредити, збирати кошти через соціальні мережі, встановлювати скриньки у крамницях та аптеках…  Це – ненормально! Це нонсенс! Такого немає в жодній із країн Європи. Люди платять за поліс і лікуються безкоштовно, без хабарів та страху, що якщо не буде потрібної суми – не прооперують. Інше питання – якість медицини. На жаль, вітчизняні лікарі хоч і мають знання, але не мають умов для нормальної роботи.

Валентина Симулик, підприємець

Міністри змінюються, а проблеми залишаються. У нас у державі живеться найгірше простому населенню. Ліки дорожчають, медичні послуги у приватних клініках – також. На мою думку, слід створити для громадськості сприятливі умови для життя, дати нормальні зарплати. А тоді люди хай самі вирішують, де саме їм лікуватися і чи варто це робити в Україні взагалі, чи майже за ті ж гроші отримати більш якісний сервіс у будь-якій з європейських країн. Чому наші землячки масово їдуть народжувати дітей до Угорщини? Тому що там і дешевше і більше дбають про пацієнтів, та й діагностика на вищому рівні, і вибір медикаментів ширший… Медицина – лише одна з ланок єдиного механізму у межах держави,  тому розглядаючи варіанти змін у одній сфері, не треба забувати й про інші.

Богдан Шоля, бухгалтер

З медициною у нас – катастрофа. Торік померла дружина… Долікували… Зараз один виховую двох маленьких донечок. По-перше, проблема в тому, що населення мало заробляє, тому рідко обстежується, бо до лікарів іти з пустими кишенями – це все одно, що взагалі не йти. Отже, хвороби виявляються на пізніх стадіях, а із захворюваннями треба боротися, коли вони ще у стадії зародження. По-друге, якщо діагноз поставлено, де взяти гроші на хірургічні втручання, реабілітацію. Та й чи завжди ті операції дають гарантію на життя. По-третє, державна ціноутворююча політика на фармакологічні препарати. Із сьогоднішніх зарплат купувати ліки за нинішніми цінами практично нереально, місячного заробітку вистачає лише на те, аби придбати на одну-дві таблетки дорогих якісних ліків. Тому, переконаний, медицину необхідно реформувати якнайшвидше і якнайкардинальніше.

Жанна Сидоряк, косметолог

Зараз маршрут пацієнта настільки заплутаний, що й не дивно, що населення так інтенсивно вимирає. Хворого посилають від спеціаліста до спеціаліста – усюди витрати і на саме лікування вже мало в кого вистачає коштів. Безумовно, потрібне страхування. Однак не якесь фіктивне, а таке, як, скажімо, у Німеччині. Правда, у нас звикли все робити так, аби максимально випорожнити кишені громадськості і з цього щоб мали прибуток не самі лікарі, а окремі чиновники. Ігри зі здоров’ям – річ прибуткова. Правда ескулапи, пересічні спеціалісти, у виграші від цього далеко не завжди. Вони звикли, що їм «дякують» у матеріальному еквіваленті, але люди настільки бідні, що суми ці незначні. Справжній куш зривають у високих чиновницьких кабінетах. З іншого боку, провести реформу за один день не можна. Та й, на жаль, люди вже настільки зневірились у традиційній медицині, що готові до останнього займатися самолікуванням, ходити до ворожок та травників. Сумно, та престиж дійсно потрібної і важливої професії у суспільстві знецінився… і все завдяки недолугим законам та неправильним експериментам у оздоровчій галузі.

Денис Курта, юрист

Сучасній медицині, гадаю, варто повертатися до правитоків. Які 300-500 років тому були лазерні технології, томографи, комп’ютерна діагностика… а людей все одно лікували і краще, між іншим, ніж тепер. Раніше навіть елементарного знеболювального не було, а пораненим воїнам ще в Київській Русі кулі витягали. Крім того, нині лікарі часто виписують традиційні ліки і дуже рідко коли рекомендують трав’яні засоби. А шкода! Завдяки фітотерапії мені не раз вдавалося справлятися з найрізноманітнішими захворюваннями, при чому я не знахар, а середньостатистичний користувач Інтернету, який читає, самовдосконалюється. Так же повинні робити і фахівці, яким населення довіряє найголовніше – своє життя і здоров’я.  Тому, як на мене,  саму галузь  треба перевертати «із ніг на голову», не просто реформувати. Скільки за останні два роки у нашому місті відкрилося аптек? Та їх скоро стане більше, ніж продуктових магазинів. Хіба це нормально? Адже подібні заклади не банкрутують  лише тоді, коли є попит на продукцію… Значить, люди хворіють. Можливо, старенька бабця за останні гроші купить не склянку олії, а ліки від гіпертонії. Якщо ж у людини серйозні проблеми зі здоров’ям – вона шукає можливості порятунку за кордоном. Біда, бо дуже багато краян зараз хворіє, у тому числі – маленькі діти, а у близьких немає грошей на їхнє спасіння… Тому модернізацією системи охорони здоров’я проблему медичної галузі не вирішити.

P.S. Звичайно, медична реформа є однією з найочукуваніших для населення. Проте краяни побоюються, що вона буде не зовсім ефективною. У всякому разі лікарів, які роблять усе можливе для того, аби населення було здоровим, хочеться щиросердно привітати з професійним святом і побажати, перш за все, високого професіоналізму, сили, витримки у нелегкій справі, добробуту, матеріального благополуччя, життєвих успіхів і вдячних пацієнтів.

zakarpatpost.net