Закарпатка плете з намистин квіти навіть взимку

Тетяна Мазепа з Хустщини творить за допомогою крихітних намистин справжні дива, «вирощуючи» з дрібненьких  штучних «зернин» неперевершені дерева, квіти та трави. Також умілиця має в доробку і чимало вишитих ікон, і сорочок і навіть суконь. Її фантазія, здається, безмежна…

Бісероплетіння, як стиль життя

Пані Тетяна – не народна умілиця, не художник, а звичайна жінка-господиня, мама двох дітей. За щоденними родинними клопотами мешканка Горінчева вміє знаходити час і для хазяйства, і для близьких, і для творчості.

-Раніше я плела кошики. При цьому – експериментувала з формою та узорами, колись вишивала звичайними нитками, згодом – почала бісером. Скажімо, нещодавно вишила доньці сукню, маю вдома також ікони, зроблені своїми руками. Загалом мені цікаво щось пробувати, вивчати нове, невідоме. Бісероплетінням захопилася зовсім несподівано для себе. Вперше побачили дивні вироби з намистин у Інтернеті два роки тому. Перечитала деякі інструкції, переглянула кілька відеоуроків і негайно взялась за роботу. Спочатку не все вдавалося, але згодом усе більше опановувала тонкощі справи. Зараз навіть не уявляю, чим би займалася у вільний час, якби не бісер, – зізнається майстриня.

Справді мистецтво хенд-мейду стало для Тетяни Мазепи стилем життя і покликанням. Її незвичні роботи дивують і водночас вражають формами, складністю та оригінальністю.

-У середньому на один виріб витрачаю три дні. Бувають і такі експонати, над якими працюю й більше, а трапляється, що й за добу змайструю. Найбільшою моєю роботою є береза, висотою 50 сантиметрів. Це – дуже складна конструкція, у яку я вклала багато праці. Вона – одна з найулюбленіших робіт. У  той же час, маю мініатюрі конвалії у глечиках, висотою до 15-20 сантиметрів. Утім найскладніше з усіх квітів робити маки, – ділиться секретами пані Тетяна.

Кольорові пелюстки дерева бажань

Інколи, як зізнається умілиця, знайомі просять зробити на замовлення дуже незвичні сувеніри, скажімо, дерево бажань, або квітку мрій.

-У такому разі доводиться шукати спеціальну фахову літературу, підключати творчу уяву і «креативити». До речі, часто мені допомагає десятирічна донечка Богданка. Вона робить з намистин переважно мініатюрних тваринок та комашок, зокрема, сонечок, метеликів, жучків, бабок, – каже горінчівська рукодільниця.

Між іншим, 42-річна краянка вважає що мистецтво бісероплетіння опанувати може кожен і переконує, що зробити щось цікаве з намистин зовсім не важко.

-Передусім потрібно мати спеціальний пристрій для нанесення бісеру на дротики. Крім того,  треба запастися власне намистинами. Переважно купую їх у Хусті, але для окремих робіт замовляю через Інтернет. Для одних виробів підходить дешевша, українська сировина, для інших же потрібна дорожча, чеська. Крім того, із гіпсу потрібно залити основу. Коли вона застигне, я фарбую її, прикріплюю до неї потрібні деталі і лакую, – розповідає пані Тетяна.

Ніжні і витончені прикраси умілиці вражають розмаїттям, вона ніколи не спиняється на досягнутому, постійно вдосконалюється. Джерелом натхнення жінці слугує довколишній світ.

-Я люблю природу. Можливо саме тому чи не всі мої композиції рослинного характеру. Навіть вишиваючи намистинками намагаюся зобразити якісь квіти. Мені дуже подобаються соняшники, маки, волошки, пшениця, троянди, українська орнаменталістика. Взагалі не уявляю життя без творчості. Між іншим, бісер у мене в хаті всюди – на кухні, в кімнатах…  бо відколи, як кажуть «увійшла у кураж», спинити мої поривання не можна нічим. Дуже приємно, коли роботи комусь до снаги. Це дає стимул для подальшої праці. Для мене головне – вкласти у кожен з виробів не просто тепло своїх долонь, внутрішню енергетику, але й частинку власної душі, – запевняє Тетяна Мазепа. – У майбутньому ускладнюватиму композиції, видумуватиму нові елементи. Мрію побувати на деяких виставках хенд-мейду, обмінятися досвідом із іншими умілицями, поспілкуватися з однодумцями.

Дивлячись на красу, яку самотужки виплітає горінчівська майстриня, важко повірити, що її ексклюзивні дива насправді створені людськими руками. Усі сувеніри пані Тетяни акуратні, яскраві і надзвичайно ніжні. Вони заворожують, притягують погляд. Навіть хочеться торкнутися тендітних пелюсток із кольорових намистин, аби відчути їхній неперевершений квітковий аромат.

zakarpatpost.net