59 відсотків закарпатців відчувають себе щасливими

У західних областях України люди почуваються щасливішими, ніж у східних.

Молоді люди більш щасливі, ніж старші, і з підвищенням віку рівень щастя падає

Згідно з результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), в грудні 2016 року щасливими або скоріше щасливими себе відчували 54% жителів України, пише “Погляд“.

В оприлюдненому на сайті КМІС прес-релізі, ще 25% опитаних відчували себе частково щасливими, частково ні, і 19% – нещасними або скоріше не щасливими.

За висновками соціологів, відчуття щастя залежить від багатьох факторів, у тому числі соціально-демографічних аспектів, якості життя, соціального середовища тощо.

Результати опитування свідчать, що молоді люди більш щасливі, ніж старші, і з підвищенням віку рівень щастя падає. “Зв’язок з віком значною мірою зумовлений станом здоров’я – літні люди частіше хворіють, а, як підтверджують дослідження, стан здоров’я чинить істотний вплив на суб’єктивне відчуття благополуччя”, – йдеться в прес-релізі.

Крім цього, чим вищий рівень добробуту, тим більше людей відчувають себе щасливими. Так, серед найбідніших (не вистачає на їжу) щасливими себе назвали 40%, серед малозабезпечених (вистачає тільки на їжу) таких половина, серед людей із середнім доходом (вистачає на їжу, одяг, можуть трохи відкладати) – 68%, серед людей з доходом вище середнього (можуть купувати дорогі речі) – 85%.

Також відносно менш щасливими поки є жителі східних областей: у грудні 2016 р. в західних областях щасливими почувалися 59%, у центральних – 50%, у південних областях – 60%, тоді як на Сході країни – 44%. “Тобто війна з усіма її наслідками є вагомим фактором, що робить нещасними жителів східних областей України”, – підсумовують соціологи.