Горілка дорожчає. У Закарпатті переходять на лівак

Із нового року на краян очікує черговий стрибок цін на алкогольні напої. У той же  час  доходи населення зменшуються,  а гроші весь час знецінюються. Утім підприємливі закарпатці вміють знайти вихід із будь-якої ситуації. Тим  більше, що в нас прийнято пригощати, тобто ставити алдомаш за будь-яку послугу – сусідам, знайомим, родичам, колегам, навіть нерідко незнайомим людям.

Отже, чим далі, тим частіше закарпатці починають варити самогон, або купувати дешевий фальсифікат.

– У радянський час на заводах можна було абсолютно безкоштовно взяти технічний спирт. Його пили замість горілки. Зараз такого немає, більшість підприємств не працює, або вони перейшли у приватну власність, тож за матеріалами ведеться суворий нагляд. А випити хочеться багатьом. Тому почала варити алкоголь сама. Переважно – для власних потреб,  але інколи продаю, пенсії ж на все не вистачає, – каже мешканка ужгородського району Марія Кадар.

Слід зазначити, що якщо раніше найчастіше купували нелегальний алкоголь  ті, у  кого доходи найнижчі, то зараз ситуація кардинально змінилася. Основними споживачами є люди  з середніми статками. А ті,  в кого з грошима зовсім сутужно, купують навіть у аптеках спиртові розчини. Скажімо, настоянку глоду.

– Якось стою я в аптеці у черзі за ліками для зниження тиску. Бачу, біля каси чоловік купує скляночку з чимось, відходить від  прилавку, розкорковує її і п’є. Питаю у провізора, що він придбав. Виявилося, що це постійний клієнт, бере – найдешевше, що є з препаратів на основі алкоголю, – веде далі розмову пані Марія. – Так краще вже хай самогон би пив! То хоч натуральне і людина знає, з чого варить, відповідає за якість продукції.

Однак крім якісної горілки домашнього виробництва нерідко в Ужгороді продають і різний «лівак». І таких місць досить багато – як біля центрального ринку, так і на площі Кирила й Мефодія, неподалік від  останків ЦТ «Україна»…

У той же час сказати, що правоохоронці зовсім не борються з сурогатом не можна, хоч і виявляють усього його далеко не завжди. Наприклад, днями на вулиці Джамбула екіпаж патрульних зупинив автомобіль ВАЗ 21104 за порушення правил дорожнього руху. А під час оглядку автомобіля виявилося, що він навантажений алкогольними напоями без відповідних документів.

Крім того, на території області нещодавно поліціанти затримали львівянина, який віз 8 тисяч пляшок горілки з підробленими марками акцизного податку. Практично в кожному районі час від часу викривають цехи з фальсифікованими спритними  напоями. А найбільший із них не так давно було виявлено  в Ужгороді на вулиці Гагаріна. Виробництво розгорнулося в недобудованому приміщенні. На підпільних гуральнях виготовляли фальсифікований коньяк марок «Тиса», «Ужгородський» та «Закарпатський». Під час спецоперації правоохоронці вилучили  400 літрів готової продукції, 800 пляшок сурогату, понад тонну алкогольної рідини, 3 тисячі акцизних марок та 3 тисячі етикеток. Робили алкоголь зі спирту та есенції, яка забарвлювала речовину та додавала їй «коньячний» смак та запах.

Подібних прикладів достатньо. Та все ж… далеко не завжди навіть виявлені факти закінчуються притягненням винних до відповідальності, адже часто-густо  контролюють партії з підробкою самі ж чиновники, тож боротьба з тіньовим ринком нерідко закінчується одиничними виїздами перевірок і гучними заявами про виконану роботу.

А населення п’є… і  труїться… бо ж  придбати лівак можна навіть у магазинах. Наприклад, на Перечинщині у окремих крамницях продають розбавлений спирт із акцизними марками. Коштує ліва горілка від 25 гривень за пляшку, самогон, приміром, 60, а горілка від товаровиробника – від 70 гривень.

Саме низька ціна і є головним стимулом для покупців, адже нормальні горілчані вироби вартують у рази дорожче. До того ж останнім часом придбати лівак можна навіть через Інтернет. Пропонують послуги як на спеціальних сайтах, так і в соцмережах. Дехто готовий навіть доставити товар додому.

Ще однією альтернативою є вино. Воно доступне і за ціною, і реалізовується чи не на кожному кроці. Правда, неякісного теж багато і від нього потім, зі слів покупців, болить живіт  і голова.

На Берегівщині придбати літр сухого червоного вина можна за 25 гривень, у Хусті – за 20, на Мукачівщині – за 20-25.

Звісно, не все вино є неякісним, однак нерідко продавці розбавляють його з водою. Тож натрапити на хороший напій можна не завжди.

– Я маю 500 літрів вина. Сам стільки не випити неможу, тому продаю, – стверджує пан Іван із Мукачева. – У мене воно солодке, пахуче і смачне. Та й клієнтів завжди маю чимало, адже їх влаштовує і якість, і вартість.

Тож навіть після чергового здорожчання спиртного  пити наші краяни менше точно не стануть…. Та й не тільки закарпатці. Адже за результатами дослідження компанії IWSR за кількістю споживання алкогольних виробів наша держава знаходиться на третьому місці у світі.

Отже, нашим краянам стрибок вартості горілки не такий уже й страшний…
zakarpatpost.net