Як закарпатцям пропонують докупити страховий стаж

Пенсія – річ не райдужна, але потрібна. Звісно, до неї доживають не всі… Та й влада намагається обібрати наших краян із терміном виходу на заслужений відпочинок.

Зокрема, нещодавно міністр соцполітики Андрій Рева видав черговий «перл» про те, що пенсійний стаж бажаючі можуть собі докуприти.

При цьому він зазначив, що пенсійну реформу перенесено на 2017 рік і що на її реалізацію потрібно 50 млрд грн, – пише «Бізнес компаньйон».

«Є умовний рубіж – це 1 липня 2000 року, коли власне  Пенсійний фонд почав збирати дані про всі страхові внески у системі персоніфікованого обліку. Саме з цього часу нам точно відомо, скільки заплатила людина. А от яку суму внесла вона до цього дня установити нелегко. Хоча на підприємствах можна отримати всякі довідки», – наголосив Рева.

При цьому чомусь не враховано, що до 2000 року підприємства неодноразово перевірялися. Тож чому він вирвшив списати краянам стаж – залишається загадкою.

Слід зазначити, що наразі головною умовою виходу на пенсію є досягнення людиною  пенсійного віку. Для чоловіків наразі це 60 років. Однак міністр вирішив впровадити новацію і підкреслив, що пропонує брати до уваги справжній страховий стаж. Отжен, раніше відпрацьовані роки зависли в повітрі.

Дивно, яким алгоритмом користувався Мінсоцполітики при обрахунку. Адже на думку чиновника стаж собі можна докупити…

«Скажімо, 1 січня 2021 року у людини бракує  10 років стажу. Значить, слід доплатити внески за 120 місяців й отримати стаж. – Приміром, із січня 2017 року мінімальна зарплатня складе 3200 гривень. Єдиний соціальний внесок – 22% складатиме 704 гривні щомісяця. За 120 місяців вийде близько 84 тисяч 480 гривень. Тобто, цю суму можна заплатити і вийти на пенсію у 60 років. І далі з 1 січня 2022 року обов’язковий страховий стаж, що рахуємо після 1 липня 2000 року, повинен складати 21 рік. І так до 2035 року, доки страховий стаж повністю не витіснить інший. А увесь страховий стаж, набутий до 1 липня 2000 року, просто буде враховуватись у загальний».

Крім того, Рева чомусь переконаний, що сьогоднішнє покоління пенсіонерів пенсійний контракт не виконує.

Отже закарпатців вкотре планують обібрати?

zakarpatpost.net