Ужгородський туркмен Ремезан Оразкурбанов був гостем дипломатичної зустрічі послів Туркменистану

Нещодавно в Києві відбулася дипломатична зустріч, зініційована Президентом Туркменистану Гурбангули Бердимухамедовим. Присвячена вона була 25-річчю Незалежності Туркменистану. З-поміж 300 поважних гостей з усього світу участь у ній взяв і закарпатець Ремезан Оразкурбанов – ветеран-правоохоронець, підполковник міліції у відставці.

На початку листопада в столиці України м.Києві відбулася офіційна зустріч, ініціатором якої виступив Президент Республіки Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Зустріч була присвячена 25-ій річниці Незалежності Туркменистану. На цьому поважному зібранні були присутні понад три сотні гостей з усього світу, зокрема й посли багатьох держав. Родзинкою свята став концерт туркменських студентів, які навчаються в Україні.

Гостей вітав Надзвичайний і Повноважний Посол Туркменистану в Україні Нурберди Аманмурадов.

На зустріч було запрошено послів Туркменистану в багатьох країнах, зокрема в США, Афганістані, Пакистані, Ірану, Іраку та ін. Запросили представників мусульманської діаспори в Україні.
Україну представляли міністр культури Євген Нищук, депутати Верховної Ради.

Темою зустрічі було обговорення українсько-туркменської співпраці в культурній галузі, підтримка туркменської діаспори в Україні тощо.

Від Закарпаття єдиним учасником такого поважного зібрання став ветеран Закарпатської міліції, підполковник у відставці Ремезан Оразкурбанов.

Пан Ремезан покинув свою далеку Батьківщину Туркменію ще в юнацькому віці. Після служби в армії, яку юнак із туркменського аулу проходив в Ужгороді, Ремезан залишився на Закарпатті. Тепер тут його Батьківщина: дружина Ганна з Міжгірщини, численні друзі з міліції і не тільки.

Друзі називають Ремезана по-нашому – Ромою. Для гостей він щотижня залюбки готує на своїй дачі на околиці Ужгорода традиційні східні страви – шурпу, люля-кебаб, плов, шашлик та ін. У бесідах з друзями ветеран пригадує свою міліцейську молодість. А згадати йому є що, адже віддав міліції 30 років свого життя.

Однак і свою далеку землю предків Ремезан Оразкурбанов не забуває. За можливості щороку відвідує Туркменистан. Тим паче що й тамтешнє керівництво, особливо посольство Туркменистану в Україні, добре знає й шанує свого земляка. Допомагають закарпатцю з придбанням авіаквитків у далеку дорогу, з візами тощо. Адже для туркменів підполковник поліції – це поважна людина.

У 2016 році через сімейні обставини Ремезан Оразкурбанов не зміг відвідати рідний Туркменистан. Тому з радістю прийняв запрошення свого давнього друга – посла Туркменистану в Україні Нурберди Аманмурадова відвідати офіційну зустріч із дипломатами в Києві.

А наступного року, обіцяє пан Ремезан, він обов’язково відвідає свою далеку Батьківщину – Туркменистан. Аби поспілкуватися з численною родиною, друзями дитинства.

Ветеран закарпатської міліції щиро вдячний землякам за те, що не забувають про нього, і запрошує їх в гості на гостинну закарпатську землю, яка 36 літ тому стала для нього другою Батьківщиною.

Володимир ПАВЛЮХ, газета “НЕДІЛЯ”, ексклюзивно для zakarpatpost.net