Ужгородці активно підгодовують лебедів

Окраса міста над Ужем – білопері лебеді до снаги як туристам, такі місцевому населенню. Коли після паводку пернаті зникли, ужгородці за ними дуже сумували.

І ось коли нарешті лебеді повернулися, їх знову почали активно підгодовувати.

Хоч науковці радять не пригощати пернатих хлібом, царські птахи обласного центру Закарпаття до борошняних виробів уже потроху звикли.

Звісно, такі харчі є неприродними для птахів, однак, зі слів біологів УжНУ, і не смертельні, правда, спричинити розлади травлення таки можуть. Як правило, харчуються лебеді  зерновими та водоростями.

– Мене вони заспокоюють. Приношу їм і зелень, і крупи, і булочки. Підпливають близько, вже мене впізнають, –  каже місцевий мешканець пан Микола.

– Знаю, що хліб – не найкращі наїдки  для  птахів, але все одно багато хто приносить їм саме таку їжу. Я теж… До речі, між ними та качками нерідко виникають маленькі війни за пожитки. Лебеді відганяють  сусідів, а ті, у свою чергу, спритно крадуть від них харчі, – ділиться думами ужгородка пані Дарина.

Граційні птахи мають справді королівський вигляд і приваблюють погляди перехожих, а гості з інших куточків України поспішають сфотографуватися на тлі водоплаваючих.

Вони  дивуються,  як їх багато й захоплено спостерігають за лебедями, називаючи Ужгород лебединою столицею держави та містом кохання.

zakarpatpost.net