Роми Мукачівщини об’єднуються у громади

Три нові органи самоорганізації ромських громад створені в ромських поселеннях в селах Великі Лучки, Павшино та Чомонин.

На реєстрацію першого в Україні ромського самоврядування нам знадобилось три роки важкої роботи, на створення інших трьох ми затратили лише три місяці. Це неймовірний досвід та успіх.

Новостворенні інституції дозволять представникам ромської національної меншини  делегувати своїх представників до органів місцевої влади, щоб на якісно новому рівні представляти та захищати інтереси своїх ромських громад.

В наступному році, з метою розширення можливостей ромських громад Мукачівського району в процесах прийняття рішень на місцевому рівні та забезпечення сталості створених інституцій, буде створено мережу з представників органів місцевого самоврядування та членів ромського самоврядування, що надасть нам можливість налагодити ефективну взаємодію між ромськими громадами та місцевою владою, забезпечить постійний діалог сторін щодо бачення напрямків розвитку ромських громад за участю всіх сторін.

Наразі, для підтримки процесів співробітництва, спільного прийняття рішень та щоденного супроводу ромських громад Правозахисним фондом «Розвиток» підготовлені по 2 асистенти на одну громаду (один від ромської громади з числа ініціативної групи та один від Ресурсного центру розвитку ромського самоврядування), які будуть ключовою ланкою між членами органу самоорганізації ромської громади та сільськими радами.

Наступним практичним кроком розвитку ромського самоврядування в Закарпатті буде спільна з головами сільських рад, при яких створені органи самоорганізації ромських громад, розробка річних планів роботи, розробка та затвердження Положення «Про механізм наділення органів самоорганізації ромських громад окремими повноваженнями сільської ради, передачі їм фінансів та майна». Члени органів самоорганізації ромських громад будуть включені до координаційних рад, комісій і комітетів при сільських радах та будуть приймати активну участь в обговоренні проектів рішень та розробці сільських цільових програм з розвитку територій де розташовані ромські поселення.

Також хочемо відмітити, що під час створення органів самоорганізації, ми приділяли особливу увагу залученню ромських жінок до участі в ініціативних групах та безпосереднього включення їх до керівних комітетів. Наразі ми маємо щонайменше по дві ромські жінки в кожному органі самоорганізації, які займають посади заступників голів та секретарів.

Суттєвою перевагою ромського самоврядування перед місцевою владою є те, що до його органів входять жителі саме ромських поселень. Тобто люди зі знанням проблематики зсередини, з розумінням, яких змін потребують самі мешканці поселення, повідомив zakarpatpost.net прес-центр Правозахисного фонду «Розвиток».

zakarpatpost.net