Історія чотирилапих із Закарпаття вразила Україну та світ

Собача вірність

Над головами собак проїздили десятки потягів

Дві доби один собака оберігав іншого прямісінько на залізничній колії, по якій кожні півгодини рухалися електрички та поїзди. Це тривало доти, поки про травмовану двохрічну Люсі та її брата Панду не стало відомо зоозахисникам із громадської організації «Допоможи другу».

Вони разом із небайдужими ужгородцями, після дзвінка від машиніста локомотива, й приїхали до залізничної колії за 2 кілометри від дороги, де один собака лежав, не встаючи два дні, а інший ходив біля нього, обігрівав, а коли поїзд наближався, лягав поряд. За цей час над головами чотирилапих проїхали чотири десятки потягів.

Автор фото і відео, яке позитивно збурило громадськість, рятівник собак Денис Малафеєв і сьогодні, за кілька днів після пригоди, не може стримати емоцій:

– Я йшов до собак і побачив потяг. Я не знав, що робити! Собак я забрати не міг, тому що вони не підпускали до себе, тож я почав бігти назустріч потягу і махати йому руками, мовляв, стій, куди ти їдеш, тут ми, ми самі почнемо зараз стрибати під потяг. Але поїзд не зупинявся, ба більше, він набирав швидкість, він активно сигналив. Я повернувся в сторону собак і бачу, як один пес підійшов до іншого, ліг поруч, а коли поїзд наблизився (ось це найтонший момент), – тоді собаки опустили голови на землю. Це було дуже емоційно! Я ось і зараз, коли розповідаю, переживаю ті ж емоції, що й там, на колії. Тому я взяв камеру і почав знімати на відео, щоб показати людям, що тварини живуть не тільки інстинктами.

«Я вам скажу, що в реальності це в десятки разів страшніше, ніж на відео. Це дуже страшно, – нині пригадує зоозахисниця із ГО «Допоможи другу» Віра Романова. Жінці довелося рятувати вже з десяток собак, які постраждали на залізниці, утім жодного разу тварини не виживали – травми були несумісні з життям. – Ми коли приїхали на місце, то побачили, що хлопчик більш-менш у нормальному стані, він не потребує термінової ветеринарної допомоги, а от дівчинка у важкому стані. Ми злякалися, що, може, зламаний хребет, тому що виглядала вона дуже погано. Коли вже забирали її під наркозом, то з’ясували, що спина ціла, можливо зламаний таз, бо вона не рухалася, і забій голови».

Домашні улюбленці однієї крові

Тим часом господарі безуспішно намагалися знайти своїх улюбленців, які, як виявилося згодом, чкурнули в розчинену хвіртку, а повернутися самостійно вже не змогли. Пошуки собак по всій околиці села на Ужгородщині не дали результату. На третій день після втечі собак господарі побували і на залізниці, але тварин там уже не було. Де шукати домашніх улюбленців – родина Іштвана Медве не знала. Поки чоловік у соціальній мережі не побачив фото та відео.

Син власника собак Іштван Медве не може натішитися собакам. Пси також упізнали знайомі обличчя господарів, щойно ті прийшли за ними в тимчасовий прихисток, який для чотирилапих улаштували зоозахисники:

– Я прийшов до батька 23 грудня, він мені сказав, що вночі пси зникли. Він випадково залишив відкритою хвіртку, через неї собаки вийшли, але повернутися вже не змогли, тому що вони з дому ніколи нікуди не виходили, вони домашні собаки, – пригадує події  тих днів пан Іштван. – Це ще один подарунок буде для мого батька, знову отримає від мене тих же собак, що я їх колись подарував йому, – усміхається чоловік.

Два дні один собака оберігав іншого на колії, що пролягає через поле за 2 кілометри від дороги. Як виявилося згодом, собаки – це брат і сестра, а не пара, як думали користувачі соцмереж, що активно коментували зворушливу собачу історію. Панда і Люсі з одного приплоду. Їм по два з половиною роки.

Ужгороду потрібен центр допомоги тваринам

А зоозахисники та небайдужі ужгородці тепер хочуть тільки одного – відповідного центру, куди у разі таких нещасних випадків можна було б привезти тварин. Як пояснює Денис Малафеєв, у центрі має бути діагностичне обладнання та фахівці, які б могли визначити правильний діагноз, швидко та ефективно допомогти травмованій тварині.

Після огляду ветеринарів у Люсі діагностували струс мозку і забій задніх лап, у Панди – забій. Самі лікарі здивовані таким наслідкам. Те, що Панда і Люсі вижили, вони називають справжнім дивом. Раніше ще жоден собака не лишався живим після того, як був травмований на залізниці.

Нагорода за небайдужість

Небайдужих ужгородців, які врятували двох собак, що більше двох діб провели на колії, нагородили найвищою обласною відзнакою – золотим ведмедиком «За розвиток Закарпаття». Її керівнику організації «Допоможи другу» вручив голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Самі зоозахисники закликають людей бути небайдужими до тварин, які потребують допомоги. У Віри Романової одна велика мрія:

– Я хочу змінити ставлення людей до собак. Легко працювати з однодумцями, з тими, хто любить собак. І дуже важко стикатися з випадками жорстокості. Ці собаки випадково опинилися на рельсах, вони вижили. Але ми знаємо випадки, коли собакам спеціально відрізають голови, коли їх прив’язують до колії, коли їх просто кидають на смітник… Тобто я мрію, щоб люди змінили своє ставлення до тварин, щоб зрозуміли, що кожний собака – особистість. Він може бути добрим і злим. А ще собаки вміють любити і захищати.

Тетяна ЛЕШКО, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net