За скільки в Закарпатті нині можна «купити» дитину?

Суцільне подорожчання та погіршення рівня життя не могло не вплинути на демографічну ситуацію в нашому краї. Адже перед тим, як дати життя маленькій істоті, більшість подружніх пар думають, а чи по «кишені» це їм. А другу-третю дитину жінки взагалі наважуються народжувати куди рідше. Та й на прохання малечі про те, аби дорослі «купили» братика чи сестричку, батьки зараз цілком правдиво відповідають, що грошей ще стільки не зібрали.

Витрати – вже з перших тижнів вагітності

Звичайно, все починається з нудоти і запаморочення. Отже, пора купувати тест на вагітність. А коштує нині диво-смужка від 23 до 250 гривень, у залежності від виробника. Далі – візит до лікаря. Хтось за огляд не платить нічого, однак більшість жінок викладають щонайменше 100 гривень. Аби стати на облік у жіночій консультації, потрібно здати чимало аналізів. Їхня ціна теж залежить від того, куди ви звертаєтесь – у приватну клініку, чи у державну установу. У середньому вартість одного аналізу – 50-100 грн. Проте, скажімо, кров доводиться здавати під час вагітності кілька разів на різних строках. А ще – медики неодмінно виписують чимало препаратів для підтримання організму. І вони, між іншим, потрібні. Але спустошать гаманець на суму від 500 до 1000 грн., якщо не більше. Це при умові, що немає жодних відхилень і патологій.

У  той же час, однією з найзахоплюючих процедур є УДЗ, адже на моніторі можна побачити своє маленьке чадо, дізнатися стан його здоров’я, стать, отримати диск із відеозаписом, або фотографію. На таке «задоволення» ціни починаються від 50 грн., однак, знову ж таки, у залежності від того, де роблять діагностику.  Зі слів окремих жінок, вони платити 600 грн. у приватних кабінетах. А обстеження потрібно проходити тричі за вагітність. Отже, тільки за приблизними підрахунками, період вагітності коштує (без вітамінів, спеціального збалансованого харчування та вартості одягу, хоча гардероб весь час доводиться поновляти) від 3 до 5 тис. грн.

Найвідповідальніший момент і «дитячі» витрати

Аби з’ясувати, скільки зараз коштують пологи у Закарпатті, ми провели опитування у одній із соціальних мереж. Звичайно, за допомогу при народженні ніхто силою від жінок гроші не бере. «Дякувати» чи «не дякувати» лікарю у матеріальному еквіваленті – справа глибоко особиста. Та й будь-яка робота, чесно кажучи, потребує оплати. Правда, не у всіх є гроші, щоб цю оплату здійснити. Проте ніхто не ставить метою звинувачувати чи виправдовувати медиків за «безкоштовно-платні» пологи, бо така вже у нас система, та й заробітні плати у них далеко не європейські.

Тож більшість жінок за «кесарів розтин» називали суми від 500 до 600 доларів. Звичайні пологи – у середньому 300 доларів. Однак знайшлась і така жінка, яка заявила, що не платила за народження дитини ні копійки. Проте за щастя материнства потрібно «винагородити» ще й священика, який охрестить немовля. Тут також ціни варіюються у залежності від конфесій – від 200 до 500 грн. А от уже безпосередньо фуршет з нагоди появи нової людини у родині залежить від статків та бажання похизуватися перед друзями батьків (хоча від цього рівень щастя дитини у майбутньому абсолютно не залежить).

Отже, із появою у домі дитини потрібно запастися не тільки терпінням, але й памперсами, дитячим харчуванням, шапочками, слинявчиками, одягом для малюка та багатьма іншими речами… Навіть такі, здавалося б, дрібниці коштують немало.

Поруч із цим допомога при народженні дитини далеко не перекриває вартості необхідних на малюка витрат. Цікаво, чи багато жінок через кілька років у нашій державі отримають статус «матерів-героїнь»? Тож і не дивно, що більшість молодих подружніх пар усе частіше заводять собак, хом’яків чи котів, а не дітей…

zakarpatpost.net