Закарпатська прокуратура відкрила 12 кримінальних справ за фактами зловживань посадовцями лісової охорони

Прокуратура за фактами зловживань посадовцями лісової охорони розпочала 12 кримінальних проваджень, 9 з яких зареєстровано у період серпня-грудня 2016 року.

З початку минулого року з питань охорони навколишнього природного середовища до судів пред’явлено позовів на суму майже 900 тисяч гривень, у тому числі з питань охорони лісових ресурсів – 657 тисяч.

Крім того, до суду пред’явлено чотири позовні заяви, предметом оскарження у яких є незаконне надання та використання 215 га земель лісогосподарського призначення та понад 123 тис. га мисливських угідь і їх повернення державі, повідомили  zakarpatpost.net  у прес-службі прокуратури Закарпатської області.

У сфері охорони навколишнього природного середовища судом розглянуто та задоволено, у тому числі припинено із добровільним відшкодуванням позовних заяв прокурорів, на загальну суму 2,2 млн. грн. Реально виконано судових рішень за позовами прокурорів у згаданій сфері на суму 1,3 млн грн. До прикладу, прокуратурою області 29.07.2016 відносно посадових осіб Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та ДП «Перечинське ЛГ» розпочато кримінальне провадження за фактом зловживання владою або службовим становищем – ч. 2 ст. 364 КК.

Встановлено, що посадовці Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та ДП «Перечинське ЛГ» упродовж 2013-2016 років незаконно погодили та видали три лісорубні квитки на здійснення вирубки дерев у межах загальнозоологічного заказника загальнодержавного значення «Тур`є-Полянський», яку відповідно до вимог природоохонного законодавства заборонено здійснювати у межах вказаного об’єкту. Збитки складають понад 1 мільйон гривень. Досудове слідство триває.

По аналогічному випадку прокуратура в суді вже довела вину службових осіб Ужанського національного природного парку лісових ресурсів, якими здійснено рубку дерев в межах природно-заповідного фонду загальнодержавного значення не на тій площі, на яку було видано відповіді дозвільні документи.

Зокрема, у липні 2016 року набрало законності сили рішення господарського суду Закарпатської, яким задоволено позов прокуратури області про відшкодування майже 900 тис грн. збитків, завданих незаконними рубками 285 дерев на заповідній території Ужанського національного природного парку.

На даний час рішення суду звернуто для примусового виконання.

https://zakarpatpost.net