Як фізично обмеженим ужгородцям потрапити до аптек, магазинів, кафе?

Візочники – такі ж громадяни міста,  як і цілковито здорові. Принаймні, конституційно. Але насправді, на жаль, ситуація трохи інакша… адже для того, аби потрапити людям із фізичними вадами до деяких закладів, потрібно звертатися за допомогою до перехожих.

— Пандусами обладнані навіть не всі аптеки. Що вговорити вже про магазини. Та й пересуватися деколи самими вулицями дуже складно, – каже Василь Капцош, який через дорожньо-транспортну пригоду вже десять років є прикутим до візка. —Добре, коли є кому купити ліки чи хліб. Але ж далеко не всі інваліди проживають із близькими. Часто на допомогу приходять соціальні працівники. Та й вони 24 години на добу не можуть бути поруч.

Про кав’ярні чоловік взагалі нічого й не каже, адже більшість із них в Ужгороді також без пандусів. Однак згадує про громадський транспорт і про водіїв, які далеко не завжди готові підвозити таких як він клієнтів.

— Якось мені потрібно було поїхати у справах до Тячева. Один з водіїв рейсового автобусу відмовився мене взяти.  Хоч у мене є посвідчення на пільгове перевезення, я готовий був заплатити, але переді мною просто закрили двері. На жаль, номер транспортного засобу не додумався записати, – ділиться думками чоловік.

На роботу транспорту нарікає й інший візочник – Віктор Часін.

— У маршрутку сам забратися не можу. Та й користуюсь громадським транспортом не часто. Але останній раз, коли їхав, мені допомогли як потрапити до салону, так і вибратися з нього пасажири. Водій тільки безмовно спостерігав, наголошує ужгородець.

У той же час 64-річний пенсіонер дуже схвально відгукується про таксі і запевняє, що щоразу до нього ставилися відповідально і з повагою.

Щодо мерії, то як переконана інша візочниця Софія Сабов, можливо після ремонту люди з обмеженими фізичними можливостями матимуть вільний доступ до адмінкорпусу і що сходи будуть обладнані пандусом. Жінка також зауважує, що відчуває себе багато в чому обмеженою, але не впадає у відчай, бо духом вона набагато сильніша за багатьох цілковито здорових людей.

zakarpatpost.net