П’ятниця 13-го. Як реагують закарпатці на магію чисел

Сьогодні перша в році чорна п’ятниця. Традиційно такі дні  у багатьох культурах вважаються нещасливими, від них боїться кожен четвертий європеєць. Звісно, вірити чи ні у магічну силу звичайної календарної дати – справа особиста. Але ми спробуємо з’ясувати, як саме реагують закарпатці на п’ятниця 13-го січня.

– Для мене це звичайна п’ятниця – кінець робочого тижня, каже ужгородка Дарина Федорчак. –  Десь немає тринадцятих поверхів, тринадцятих номерів… До речі, в Америці жодна з авіакомпаній немає рейсів із номером 13. У нас із цим все гаразд. Та й таких днів у році завжди кілька. Тепер що сидіти вдома і не виходити на вулицю?

– Забобони забороняє будь-яка християнська церква, – наголошує інший містянин Золтан Юрчак. –  А віра в таке – саме забобон. Кажуть, що Христа розп’яли в п’ятницю 13-го числа. Але це не відповідає дійсності. Кожен сам придумує собі знаки долі. І як себе людина запрограмує, так потім і є. Ми притягуємо те,у що віримо.

–Прикмета про нещасливу дату є однією з найбільш поширених у світі. У цей день я намагаюся бути обережною. Береженого, як кажуть, і Бог береже. Особливо страшно сідати за кермо. Але якщо щось має статися, то станеться і не в п’ятницю., – заявляє ще одна мешканка обласного центру Закарпаття Юлія Чол.

Але звідки корені дивної дати?

Завдяки письменнику Дену Брауну світ дізнався історію про те, як за наказом французького короля Філіпа IV у п’ятницю, 13-го жовтня 1307 року, було заарештовано і страчено усіх французькі лицарів-тамплієрів, яких звинувачували в ідолопоклонстві.

Проте далеко не всі народи раніше боялися чорної п’ятниці. Наприклад у племен майя та в стародавньому Єгипті число 13 означало прихильність вищих сил.

Проте п’ятницю не любив багато хто.

Скажімо, Наполеон не влаштовував битв, Черчіль не хотів нікуди їздити, а Бісмарк не підписував договорів.

Проте найбільше серед тих,хто з осторогою ставиться до п’ятниці саме письменників та творчих людей.

Отже, як саме реагувати на п’ятницю 13-го – залежить від кожного особисто.

zakarpatpost.net