Скільки коштує дитина в закарпатському інтернаті

Діти, чиї батьки з різних причин не можуть про них піклуватися, в Україні можуть виявитися в трьох типах установ: будинку дитини, дитячому будинку та школі-інтернаті.

Період і обставини перебування можуть бути різними, але всі ці установи об’єднує одне: діти не можуть покинути їх з власної волі, тому їх відносять до місць несвободи.

Згідно з даними Національного превентивного механізму, в Україні діє 38 будинків дитини (в них знаходяться близько 3 тисяч підопічних), 49-інтернатів будинків (6 приблизно тисяч підопічних), 103 і 57 загальноосвітні санаторних шкіл-інтернатів (більше 10 тисяч дітей). Всього близько 19 тисяч дітей.

Як правило, будинки дитини, дитячі будинки та школи-інтернати знаходяться в комунальній власності, тобто за їх зміст відповідають органи місцевого самоврядування. Тому їх бюджети можуть сильно відрізнятися, залежно від області або навіть департаменту, який відповідає за ту чи іншу установу, повідомляє «Українська правда» .

 

Щоб проаналізувати ці суми, в квітні і травні ми відправили інформаційні запити в 24 області (крім АР Крим). У них попросили облдержадміністрації розписати витрати на одну дитину в день в кожному з цих типів закладів, а також структури цих витрат (на зарплату персоналу, на комунальні послуги, на медицину, на харчування і т.д.).

Закарпатські реалії

Закарпатська область продемонструвала не тільки акуратність в наданні даних, але і вельми високі показники фінансування.

Так, згідно з відповіддю облдержадміністрації, на одну дитину в Велікоберезянской санаторній школі-інтернаті використовують 302,7 гривень в день. З них 63% йде на зарплату, 16% – на продукти харчування, 14,3% – на комуналку, 2% – на предмети і матеріали.

В Перечинської загальноосвітньої школі-інтернаті на одну дитину витрачається більше – 478,1 гривню в день. З них 52% йде на зарплату, 12% – на продукти харчування, 13% – на комуналку, 0,5% – на медикаменти.

Ужгородська загальноосвітня спеціалізована школа-інтернат отримує на одну дитину 288,6 гривень в день. На зарплату передбачено 41,7%, 16% – на харчування, 7,7% – на комуналку, 0,1% – на медикаменти.

У спеціальних школах-інтернатах на одну дитину в день йде 440 гривень. З них 67% передбачено на оплату праці персоналу, на 12,7% – на продукти харчування, майже 11% – на оплату енергоносіїв, 2,4% – на предмети і матеріали і 0,6% – на ліки.

В системі охорони здоров’я на одну дитину в день витрачають 409,7 гривень. З них 63% йде на зарплати, 13% – на продукти харчування, 17% – на оплату комуналки, 2,9% – на інвентар і матеріали, 1,3% – на харчування, 1,1% – на ліки, 0, 3% – на поточні витрати.

Серед дитячих будинків-інтернатів найкраще фінансується Мукачівський – там на одну дитину виділяють 204,2 гривні в день. Слідом за ним йде Виноградівський – 196 гривень в день, за ним Вільшанський – 169,5 гривень в день.

При цьому Вільшанський найбільше з трьох інтернатів закладає витрати на медикаменти – 2,2%. У Виноградівському на ліки йде 0,9%, в Мукачівському – 0,5%.

На харчування все три установи витрачають приблизно однаково – близько 20%, а ось ситуація із зарплатами кардинально різна. Якщо у Виноградівському та Вільшанському інтернатах ця стаття витрат тягне на 62%, то в Мукачівському – на 37,8%.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ

Серед будинків-інтернатів найбільше фінансування отримують установи Тернопільської та Донецької областей (близько 300 гривень в день).

У вихованців Житомирської області найвища вартість харчування – 53,5 гривень в день.

Найбільш низька вартість утримання дітей в будинках-інтернатах Київської області – 122,1 гривні. У цій же області найнижча вартість харчування воспітанніков- 29,8 гривень в день.

На утримання дитини в будинку дитини найбільша сума коштів передбачена в Донецькій області (Краматорський будинок дитини) – 601,99 гривень (тут же один з найвищих показників вартості харчування дитини – 53,74 гривень в день), і найменша – в Рівненській області – 239,94. гривень

Харчування вихованців будинку дитини в Рівненській області найнижче по Україні – 13,27 гривень, і трохи більше в Чернівецькій області – 17,46 гривень.

Найнижча вартість утримання дітей в загальноосвітніх санаторних та спеціальних загальноосвітніх школах-інтернатах у Рівненській і Черкаській областях – 90 – 190,8 гривень.

Найменша вартість харчування дітей, які перебувають в школах-інтернатах Рівненської області – від 18 до 23,81 гривень.

Незважаючи на те, що держава виділяє чималі кошти на фінансування дитячих установ, в кінцевому підсумку на персональні потреби вихованців витрачається незначна їх частина – близько 12%.

Маргарита Тарасова, Надія Колесникова, Центр інформації про права людини

zakarpatpost.net