Що думають закарпатці про підвищення цін на світло

«Золоті» енергоносії

Чергове підвищення комунальних тарифів, що очікується на перший день весни  викликало доволі бурхливу реакцію серед мешканців області. Населення активно обговорює цінову політику у сфері енергетики. Що ж думають про подорожчання вартості світла краяни, ми й намагалися з’ясувати під час нашого громадського опитування.

Оксана Кушнір, підприємець:

Я вирощую квіти. Газом обігрівати теплиці дуже дорого, тому два роки тому ми встановили електроопалення. А зараз ціна на електроенергію так стрімко зросла, що хоч бери і закривай справу. Кабінет міністрів, розробивши стратегію поступового, щоквартального підвищення тарифів, практично «вбиває» малий та середній бізнес. Адже разом із збільшенням платежів, подорожчає багато видів товарів та послуг. А це позначиться, до речі, на всіх споживачах.

Кирило Галас, безробітний

Уряд зорієнтований лише на підняття цін. Скоро дійде до того, що люди взагалі перестануть платити за послуги. Так, боржників відключають. Але де брати гроші, коли їх немає? У державі суцільне безробіття. Якщо робота і є, то заробітні плати невисокі. Чомусь нікого не хвилює, як вижити пересічним українцям при такій ціновій «м’ясорубці». Адже населенню ще й їсти щось треба, не тільки користуватись електроприладами.

Валентина Бонь, службовець

Ті, у кого є субсидія, не сильно відчують на собі тягар платежів. Інша справа – юридичні особи. Національна комісія з питань здійснення державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг вважає підвищення тарифів економічно обґрунтованим, проте насправді теоретично займається оббиранням населення. Між іншим, не гарантія, що це єдине із запланованих на цей рік підвищень тарифів. Така тенденція не надто радує споживачів, адже люди і так уже на межі виживання.

Алла Поп, пенсіонерка

Вважаю нинішню цінову політику у сфері комунальних тарифів грабунком українців, випорожненням гаманців населення з метою наживи енергетичних монополістів. НКРЕ піднімає ціни на електроенергію думаючи лише про власний статок. Це нерозумно!

Юрій Комар, фермер

Щомісяця за світло я сплачую не менше двох тисяч гривень. Страшно подумати, що буде далі. Із такими тарифами бізнес просто невигідний. Відтак не дивно, що ніякого виробництва у Закарпатті немає, воно просто не витримує надмірного навантаження. Якщо у власників продовольчих крамничок витрати ще помірні, то найбільше страждають ті, хто щось розводить, або виготовляє. А споживати менше електроенергії у мене немає можливості, адже інкубатори працюють від світла. Та найбільше обурює той факт, що донині діють порядки, згідно з якими за енергоносії підприємцям потрібно сплачувати авансом.

Яна Смик, вчитель

Скоро вже майже й за повітря доведеться платити. Пригадується казка про Чиполіно. Саме такі порядки зараз у нашій державі. А зарплата «стоїть» на місці. Будемо економити, звичайно, але вже й так заощаджуємо на чому тільки можемо. Навіть почала вручну прати частіше, аби рідше машинку вмикати. А от прасувати старовинною праскою бабусі, яку потрібно нагрівати над вогнем, ще не навчилася. Певно, для всього будинку десь у дворі кінозал доведеться ставити, аби вдома люди могли телевізор не дивитись, щоб хоча б за новинами стежити. Жарти жартами, а життєві реалії в нас зовсім невтішні.

Василь Біляк, лікар

Є речі, які від нас не залежать. Тому дійсність, подобається нам те чи ні, потрібно сприймати такою, якою вона є. У державі зараз скрута, триває неоголошена війна з Росією. Ми повинні знайти альтернативні шляхи забезпечення себе комунальними благами. Тепер такий період, який просто потрібно пережити. Переконаний, що труднощі тимчасові. Просто не треба піддаватись паніці. Звичайно, тарифи ні в кого не викликають захват. Утім у нас, споживачів, альтернативи немає. Доведеться погашати ті суми, які нарахують.

zakarpatpost.net