Ужгород протестував «проти» Трампа і «за» жінок

Ужгород приєднався до підтримки маршу жінок, який запланували провести у Вашингтоні та ще 80 країнах світу.

Марш організовують проти дискримінаційних висловлювань, які дозволяє собі новообраний президент Сполучених Штатів Дональд Трамп щодо жінок.

Акція в Ужгороді була малочисельна. Її організатори та учасники виявилися переважно чоловіками, які впевнені: жінок пригноблюють, у першу чергу в питаннях освіти та оплати праці.

Учасник акції, художник Павло Керестей разом із товаришем організували акцію на підтримку жінок в Ужгороді. Павло пояснює свою позицію у питаннях дискримінації: «сьогоднішній марш, той який проводиться по цілій планеті, проводиться у підтримку прав жінок і сестер, є важливим проявом солідарності з пригнобленими робітницями, жінками, у тому і в Ужгороді, моєму рідному місті, в якому я бачу потребу скинути і знищити патріархальний лад, державний патріархальний лад. Переважно дискримінують жінок у питаннях освіти, тобто жінки не можуть отримати належну освіту».

Психолог Наталія Касим, яка також приєдналася до ужгородського «маршу жінок», розповідає: «багато моїх знайомих стикаються із насильством, із упередженим ставленням через те, що вони жінки і мають дітей. Їм складно часто влаштуватися на роботу, їм кажуть: “А, в тебе є дитина – все не візьмемо, наприклад. Жінки також не завжди можуть мати ту зарплату, яку мають, наприклад, чоловіки. У нас за статистикою жінки мають на одну третину меншу зарплату, ніж чоловіки, за однакову роботу. Жінки стикаються з тим, що у них подвійне навантаження, бо окрім того, що працюють на роботі, де платять гроші, вони ще виконують безкоштовну роботу вдома в другу зміну, тобто готують їсти, прибирають, перуть і фактично виконують обслуговуючу роботу безкоштовно».

За словами учасників акції в соціальній мережі до «маршу жінок» по всьому світу приєдналися в 80-ти країнах та 600 містах. Серед них і Ужгород.

Тетяна ЛЕШКО для zakarpatpost.net

фото: Михайло НОСА

zakarpatpost.net