Куди подіти закарпатцям ялинку після свят?

Після закінчення зимових свят більшість краян, які полюбляють оздоблювати оселю натуральними лісовими красунями, викидають дерева, з яких починає осипатися хвоя на сміттєзвалища, а в цьому році – вперше  можуть здати їх на утилізацію. Утім дехто намагається використати головний атрибут Різдва з користю для господарства, або, принаймні, для себе.

Яка користь із сухого лісового дерева?

Ті мешканці нашого краю, які економлять природний газ, відправляють свої дерева у домашній «крематорій», бо переконані, що в наш непростий час потрібно бути практичними.

-Звичайно, тепла з ялинки вистачить ненадовго, але щороку розтоплюю нею грубку. Деревина, яка підсохла, горить добре. Розумному господарю ніколи не прийде в голову нераціонально позбутися того, що може пригодитись, – запевняє Василь Вовчок із Нижнього Бистрого.

-Я не тільки свою, але й ялинки сусідів перетворюю на тирсу і удобрюю нею город, зокрема, полуницю, – каже інший краянин Олег Кричка із Виноградова. – Для цього маю спеціальний прилад, уже багато років теслярую.

Утім знищити залишки колишньої краси ялинки найпростіше. Більш творчо налаштовані особистості роблять із них оригінальні композиції, прикраси, вироби хенд-мейду.

-Зі стовбуру ялинки, якщо нарізати його кільцями, виходять дивовижні сережки ручної роботи або буси. Для цього їх потрібно тільки розфарбувати і прикріпити до фурнітури, – ділиться думками умілиця з Мукачева Ярина Попович. – Якщо використовувати дерево, як елемент дизайну, можна залишити на ньому кілька гілок, обмотати кольоровими нитками або ж обчистити від кори і залакувати. Такий оригінальний каркас може слугувати «підставкою» для писанок на Великдень, або ексклюзивним каркасом для інших витворів ручної роботи.

Ялинковими ж голками пані Ярина радить наповнювати декоративні подушки. Ними ж майстриня обклеює інші натуральні креативні авторські вироби.

Хвойний «лікар»

Окремі ж краяни за допомогою хвої намагаються підправити здоров’я. Зокрема, фітотерапевт і фахівець натуропатії Юлія Балог вміє приготувати з хвої справжній еліксир краси.

-Ялина містить природні фітонциди, тому вважається дуже цілющою. Навіть, якщо в смерековому лісі подихати свіжим повітрям, покращується кровообіг, відчувається приплив енергії, – каже пані Юлія. – Нерідко голки використовують для приготування лікувальних кремів,  мила, лосьйонів, зубної пасти.

Ужгородка  переконана, що з новорічного дерева можна зробити чудовий засіб для покращення якості шкіри.

-Зібравши і промивши ялинкові хвоїни, їх потрібно пропустити через м’ясорубку, або помолоти за допомогою кавомолки. Далі отриману суміш слід залити окропом із розрахунку на 1 столову ложку склянку води. Розчин має запарюватися протягом півгодини. Відтак, процідивши його через марлю, за допомогою ватних тампонів маску можна наносити на обличчя. Якщо ж до диво-настоянки додати трохи горілки, то вона перетвориться на лосьйон, який також очищає шкіру, – ділиться знаннями лікарка.

Для покращення зору Юлія Балог радить залити 5 ложок подрібнених голок двома склянками окропу і залишити відстоятись на ніч, а потім, процідивши розчин, пити його по столовій ложці чотири рази на добу. Додавши ж до чудо-зілля трохи вересу, м’яти, звіробою та листя малини, як запевняє фітотерапевт, можна вивести з організму радіонукліди та шлаки, покращити роботу серця і підвищити імунітет.

А що роблять із ялинками за кордоном?

Після зимових свят «ялинкопад» відбувається не тільки у нас, але й у всьому світі. Спеціальні служби забирають лісові дерева від населенням і займаються їхньою переробкою.

Скажімо, у Швеції та Фінляндії ялинки «відправляються»  на меблеві фабрики для утилізації або в котельні для спалювання. У Великобританії ж навіть діють спеціальні пункти прийому хвойних дерев. При цьому атрибут зимових свят можна туди відвезти або самотужки, або ж замовити додому безкоштовну машину для транспортування. Подібна схема діє і в Австрії, де «вживані» ялинки використовують для біопалива на електростанціях.  А у Німеччині, Голландії, Данії хвоя є одним із видів сировини на заводах із виготовлення компосту, при чому органічне добриво користується великою популярністю серед тамтешніх  фермерів. До речі, німці та швейцарці вміють виготовляти з ялинкових стовбурів  національні дерев’яні ножі. У США же діє, створена ще у 1935 році «Асоціація новорічних ялинок Америки». Там дерева використовують для виробництва паперу.

Цьогоріч у нас також з’явилася послуга утилізації ялинок. Проте, як правило, більшість дерев у нас все одно відправляться на перегнивання, адже далеко не в усіх населених пунктах Закарпаття перероблятимуть лісові красуні на тирсу.

Однак позитивні зрушення все одно маємо. І це неабияк радує.

zakarpatpost.net