Смертельно хворим ужгородцям відтепер допомагатимуть

В Ужгороді створили виїзну паліативну бригаду «Хоспіс вдома»

У штаті дві бригади працівників, 9 фахівців працюватимуть позмінно. Окрім медичних працівників: лікаря, медичних сестер, молодших медичних сестер, у штаті виїзної бригади працюватимуть соціальні працівники, психолог та духівник. На базі Центру вже працює пункт безкоштовного короткотермінового прокату медобладнання, яке потребують пацієнти: спеціальні крісла, ліжка та інше. Як розповіли в Центрі паліативної допомоги журналісту газети «Наш Ужгород», послуги бригади безкоштовні. Інформацію про пацієнтів бригада отримуватиме від сімейних лікарів. Таким чином вони будуть дізнаватися про їх потреби. До кожного пацієнта потрібний індивідуальний підхід. Комусь необхідна ін’єкція обезболюючого, комусь потрібне спецобладнання для комфортного перебування вдома. Інколи родини потребують консультації, як доглядати паліативних хворих. Таких пацієнтів нині є 425 по Ужгороду. Усі вони потребують підтримки близьких та належного догляду.

Лікар паліотивної допомоги Пехньо Лоліта Петрівна розповіла, як саме працюватиме «Хоспіс вдома»: «Ми зв’язуємося із сімейним лікарем, який має повну інформацію про своїх паліативних хворих. Беремо амбулаторну картку, знайомимося з історією хвороби і виїжджаємо за адресою. Планується 7-8 викликів за добу, але точніше сказати не можна. Інколи може бути більше, інколи – менше. Одна машина швидкої допомоги, перероблена під потреби пацієнтів, має обслуговувати весь Ужгород. Ми будемо надавати комплекс послуг. Не лише медичні. З нами буде їздити психолог, який проводитиме розмови із хворою людиною та її ріднею. Також буде священних за потреби. Це все робиться, щоб покращити якість життя хворого».

Паліативні хворі – це пацієнти в термінальних стадіях онкологічних та серцево-судинних захворювань, СНІДу і туберкульозу, з важкими дегенеративними хворобами головного мозку тощо. Це пацієнти з обмеженим прогнозом життя, які страждають на невиліковні прогресуючі захворювання, які супроводжуються вираженим больовим синдромом, тяжкими розладами життєдіяльності, потребують медичної допомоги, догляду, психологічного супроводу та духовної підтримки. В Україні функціонує 7 виїзних служб надання паліативної допомоги вдома для дорослих та дітей. Найближча знаходиться у Івано-Франківську.

За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я понад півмільйона невиліковно хворих українців потребують сьогодні паліативної допомоги, а Всесвітня організація охорони здоров’я називає учетверо більшу цифру, переконуючи, що підтримки потребують не тільки самі пацієнти, але й і їхні рідні.

Альона КОЛОДІЙ, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net