В Ужгороді презентували найкращі поетичні видання краю

Сьогодні до Ужгородського коледжу культури і мистецтв завітав соціокультурний проект “Все Закарпаття читає дітям”.

Вибір аудиторії – не випадковий. По-перше, рівно рік тому проект урочисто відкривали в переповненому школярами залі Закарпатського академічного обласного театру ляльок, тож зараз настала черга юні розділити особливу зустріч, присвячену першій річниці проекту. По-друге, як показує досвід, представники цієї вікової групи не менше потребують подібних зустрічей для заохочення їх читати не тільки навчальну літературу чи хрестоматійні твори, а й книги сучасників, і якраз такі видання в подарунок студентам підготували організатори. По-третє, візит саме сьогодні став чудовою можливістю привітати юнь із Днем Св.Тетяни – покровительки студентів.

Відкрила зустріч координатор проекту, відома крайова письменниця Галина Малик, яка поділилася досвідом реалізації проекту та, звичайно ж, розповіла юнацтву про переваги книголюбства, інформує zakarpatpost.net управління культури Закарпатської ОДА.

А читала для майже півсотні першокурсників Вікторія Фролова – начальник управління культури облдержадміністрації, котра свого часу теж навчалась у цих стінах (КНУКіМ, спеціальність “Театральне мистецтво”), а нині до всього викладає в коледжі. Гостя розповіла слухачам про своє ставлення до книги, наголосила на важливості читання саме для майбутніх представників сфери культури та мистецтва.

Далі відбулося власне читання. Вікторія Фролова представила одразу два цікаві видання – найновіші збірки поезій знаних закарпатських письменників Василя Кухти “Страсті за голубою трояндою” та Лідії Повх “Розкажи про все вітру”, що їх автори спеціально для проекту передали з дарчими підписами студентам.

До слова, саме ці книги наприкінці грудня були визначені комітетом із присудження обласної премії у галузі літератури імені Федора Потушняка як найкращі закарпатські видання в жанрі поезії за 2016 рік. У жанрі ж прози, нагадаємо, було відзначено Андрія Дурунду за книгу “Чаша”, в номінації “Художній переклад” – Тетяну Ліхтей за ініціювання та реалізацію міжнародного перекладацького проекту “Між Карпатами і Татрами” (з нагоди його 15-річчя), а в жанрі літератури для дітей за книгу “Їде грудень на коні” експерти преміювали Галину Малик.

Координаторка проекту вирішила доповнити поетичну колекцію і власними віршами, та, зважаючи на вік слухачів, подарувала не вищезгадану книгу для малечі, а збірку інтимної лірики “Мій срібний князю” – теж із автографом.

На цьому книжкові презенти не закінчились: за сприяння управління культури облдержадміністрації вдалося сформувати бібліотечку новинок від провідних сучасних вітчизняних авторів. Це, зокрема, книги Ліни Костенко, Сергія Жадана, Маріанни Кіяновської, Тані Малярчук, Олександра Бойченка, Катерини Міхаліциної, закарпатців Оксани Луцишиної, Андрія Любки, Леся Белея. Крім того, в трьох тематично різних антологіях студенти зможуть познайомитись із творами Галини Вдовиченко, Ірен Роздобудько, Мар’яни Савки, Дмитра Лазуткіна, Галини Крук, Тараса Федюка, Віктора Неборака, Ірини Шувалової, Наталки Пасічник, Сергія Грабара, Олександра Гавроша, Юрія Винничука, Ірени Карпи, Андрія Кокотюхи, Макса Кідрука, Фоззі й інших.

На завершення, своїми прихильними враженнями від участі в проекті поділились книговидавець Олександра Гаркуша та директор коледжу Наталія Шетеля.

В свою чергу, організатори повідомили, що, підтвердивши свою затребуваність, проект одержить на цей рік більшу матеріальну підтримку від управління культури, а отже – попереду ще чимало цікавих книжкових подарунків, як і зустрічей.

zakarpatpost.net