Чи призведе до безробіття закриття ФОПів в Ужгороді?

У Закарпатті протягом останнього місяця закрили більше трьох тисяч ФОПів.

Чи призведе це до масового безробіття?

Зі слів голови податкової інспекції Ужгорода Марії Бадиди, закривалися переважно «сплячі»  ФОПи, які не перераховували кошти до бюджету за ведення підприємницької діяльності.  Отже, теоретично, на економіці міста це не повинно позначитись.

Утім  насправді сказати, чи збільшився рівень безробіття в Ужгороді  говорити ще рано. Це стане відомо тільки за кілька місяців, тобто після 9 травня, коли підприємці повинні здавати звітність за перший квартал.

За даними сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній OpenDataBot найбільш  активно закриваються підприємці роздрібної торгівлі, складських послуг, оптової торгівлі та перевізники.

Однак експерти переконані, що на розвиток економіки закриття ФАПів усе ж вплине, цілком ймовірно, що підприємці просто підуть у тінь.

«Цей крок можна розглядати з одного боку, як спробу збільшення, поповнення місцевих бюджетів. Але з іншого боку масове закриття підприємств – це перекриття кисню дрібному бізнесу та палиця в колеса децентралізації», – наголошує директор FIBO Україна Сергій Поплавський.

До речі, лідером в Україні за  кількістю закритих ФОПів є Київщина, де ліквідовано аж 17 тисяч підприємства, друге та третє місця розділяють Харківщина та Дніпропетровська область, де закрилося по 12 тисяч ФОПів.

zakarpatpost.net