Чи будуть закарпатці сьогодні вночі святкувати Новий рік?

Новий рік – свято умовне, адже далеко не в усьому світі відзначається в один день. Та й літочислення на нашій планеті є різним.

Скажімо, закарпатці у січні святкують аж два нові роки – за юліанським та григоріанським календарями, тобто 1 та 13 січня. А є ще китайський, юдейський та інші…

У цьому році нам поталанило – маємо в січні аж три новорічні свята.

Сьогодні вночі саме, до речі, наступає рік Півня і триватиме він аж до 15 лютого 2018-го.

Але чи відзначатимуть закарпатці китайський Новий рік? Адже гороскопи читати у нас полюбляють…

zakarpatpost.net вирішив поцікавитись в ужгородців, як планують вони провести чергову новорічну ніч.

– Початок року Вогняного Півня для мене символічний. Карнавал влаштовувати не буду, але торт спекла вже. Посидимо з родино біля телевізора,  порозмовляємо про своє, – каже пані Дарина.

– Ні. Уже свят у нас і так багато. Ще від наших  не відійшов, не те, щоб китайські відзначати, – запевняє пан Євген.

– Не буду. Ми свою культуру маємо пропагувати, а не зразу переймати щось від інших, – зізналася пані Юлія.

– А чому б і ні… Свято – це завжди весело. Треба радіти життю, тим більше, коли є така нагода, – розповів пан Павло.

Загалом із особливим ентузіазмом більшість краян святкувати не планують, але все ж знайшлися й такі, хто з нетерпінням чекає на китайського Півника.

–Я сам Півень. Це – мій рік. Навіть ялинку ще не розібрав,- наголосив пан Василь.

Справді більшість краян ялинки вже відправили на смітник. А можливо треба  було зачекати? Тим більше, зима в цьому році в нас гарна, морозна, тож чим не Новий рік сьогодні?

–Зараз рекламна індустрія створює штучний ажіотаж, адже до свят продавати продукцію легше. Нових років багато і який із них правильний? – запитує пані Світлана. – Раніше люди жили по сто років і не знали навіть свого віку… Та й добре було.

До речі, самі китайці (а їх, між іншим, дуже багато, п’ята частка населення усієї планети) відзначають Новий рік дуже помпезно, при чому кілька днів поспіль.

Це у них свято світла. Люди запалюють ліхтарі та проходять вулицями міста, освітлюючи шлях новому року. Китайці вірять, що в їхній країні скрізь живуть огидні злі духи. Тому, щоб у новорічну ніч, поки люди святкують і розважаються, ці духи не залізли до їх осель, напередодні заліплюють усі вікна та щілини папером. А усіляку нечисть відлякують веселими та гучними хлопавками та петардами. Втім, люди прагнуть захистити від злих духів не лише оселі, а й своїх дітлахів. У новорічну ніч батьки дарують дітям загорнені у червоний папір монетки. Вважається, що такий подарунок не тільки чудово оберігає, а й принесе достаток у майбутньому. Кожен день Нового року китайці святкують по-різному. У перший – славлять своїх предків та дякують богам за здоров’я родичів. На другий день ходять у гості до батьків з подарунками та смачними стравами. Але найдивніше святкують жителі Китаю третій день Нового року: вони вважають, що саме у цей час домашні миші видають заміж своїх дочок, тож треба лягти спати якомога раніше, аби не заважати мишкам проводити пишні весілля.

zakarpatpost.net