Чи розкриє таємничий скелет паломника секрет давньої хвороби

Середньовічний скелет, знайдений на старому англійському кладовищі при лікарні, може пролити світло на історію поширення страшного інфекційного захворювання прокази.

Скелет виявлений археологами при розкопках на місці однієї з найстаріших в Британії лікарень поблизу міста Вінчестер.

Вчені виявили свідчення того, що останки належать паломнику, який, ймовірно, заразився проказою під час своїх подорожей.

Вчені з Університету Вінчестера вважають, що у Середньовіччі проказа (лепра) була поширеною хворобою в усіх країнах Європи через значну кількість паломників, які розносили заразу.

За словами доктора Саймона Роффе, знайдений скелет проливає світло на один з можливих шляхів проникнення прокази в Англію, повідомляє “ВВС. Україна“.

“З XI по XIV століття ми спостерігаємо в усій Європі безпрецедентне збільшення випадків появи лепрозоріїв – лікарень для прокажених, – говорить учений. – Чому проказа, яка була відома протягом століть, раптово так сильно починає впливати на західне суспільство саме в цей час? ”

“Цей небіжчик дає нам можливість зрозуміти одну з причин, чому хвороба була так поширена в середні віки у багатьох країнах Європи”, – вважає Саймон Роффе.

Проказа виникає внаслідок дії бактерії Mycobacterium leprae й відома вже протягом тисяч років: випадки захворювання були зафіксовані ще у стародавньому Китаї, Єгипті та Індії.

Лепра розвивається повільно й викликає виразки на шкірі та деформацію суглобів. У деяких районах світу ця хвороба зустрічається й нині.

Радіовуглецевий аналіз показав, що знайдений поблизу Вінчестера скелет належить чоловікові, який був похований в кінці XI або на початку XII століття.

Вчені вважають, що ця людина була релігійним паломником. У його могилі була виявлена стулка раковини гребінця, яку традиційно носили при собі люди, щр відвідали могилу Св. Якова в місті Сантьяго-де-Компостелла в Іспанії.

“Нам вдалося витягти ДНК патогена зі скелетних решток цієї людини, довівши присутність у них бактерій Mycobacterium leprae. Це означає, що на момент смерті чоловік страждав на проказу”, – говорить професор Майк Тейлор з Університету Суррея.

Паломник страждав від тієї форми прокази, що поширена зараз у Середній і Західній Азії. Залишається незрозумілим, де саме він міг заразитися під час своїх мандрів.

“Традиційно вважалося, що проказа проникла в Європу після початку хрестових походів у Середньовіччі. Однак ми знаємо з різних джерел, що лікарні для прокажених стали з’являтися задовго до хрестових походів”, – розповідає доктор Роффе.

“Знахідка у місті Вінчестер дозволяє припустити, що паломники були ще одним джерелом поширення цієї інфекції, тому що до цього у нас був лише один зразок решток середньовічного паломника з ранніми ознаками прокази на кладовищі при лікарні для прокажених, – пояснює вчений. – А це змушує думати, що найпершим джерелом поширення прокази в Західній Європі були саме паломники”.

Дослідження свідчать, що геном бактерій прокази не надто змінився з Середньовіччя.

Це може пояснити той факт, що поширення хвороби у наші дні стало меншим, адже люди виробили стійкість до інфекції.

zakarpatpost.net