Собаки чи кішки: хто розумніший?

Японські вчені встановили, що кішки виконують тести на пам’ять не гірше собак.

Як повідомляє служба Бі-бі-сі, у дослідженні, результати якого опубліковані в журналі Behavioural Processes, взяли участь 49 домашніх кішок. Вчені прийшли до висновку, що ці тварини можуть згадувати приємні переживання, наприклад, поїдання улюблених ласощів, передає УНІАН.

Подібного роду здатності серед тварин мають і собаки – це називається епізодичною пам’яттю.

Як пояснила психолог Кіотського університету Саха Такагі, кішки, як і собаки, також згадують якісь конкретні події, що змушує припустити, що їх епізодична пам’ять схожа з людською.

“Епізодична пам’ять розглядається як частина самоаналітичної функції свідомості, і наше дослідження може вказувати на її присутність у кішок. Цікаво також припустити, що кішки можуть насолоджуватися спогадами так само, як люди”, – сказала Такагі.

У ході дослідження в університеті Кіото вчені перевіряли здатність кішок згадати через 15 хвилин, з якої миски вони тільки що їли, а з якої ні. Вони виявили, що кішки можуть згадати специфічну інформацію щодо своїх мисок, тобто “де” і “що” вони їли, а це говорить про наявність епізодичної пам’яті.

Дослідники припускають, що кішки можуть пам’ятати пережите протягом більш тривалого часу, а також не поступаються собакам по частині різних розумових випробувань, наприклад розпізнавання людських жестів, емоцій та виразів обличчя.

За словами Сахи Такагі, це дослідження може мати і практичне застосування.

“Чим краще ми зможемо зрозуміти кішок, тим краще будуть розвиватися відносини кішок з людьми”, вважає вона.

Та ж сама група вчених з університету Кіото раніше проводила схожі тести з собаками, які також показали наявність у цих тварин епізодичної пам’яті.

zakarpatpost.net