Створено вбивць пухлин мозку

У США створили клітини, здатні мігрувати до пухлини головного мозку і доставляти протиракові препарати.

Американські дослідники з Університету штату Північна Кароліна розробили клітини, здатні цілеспрямовано переміщатися в тканинах мозку і знищувати пухлини, пише журнал Science Translation Medicine.

Вчені дійшли висновку, що пухлини головного мозку виробляють хімічні речовини, які є сигналами для приваблення стовбурових клітин. Останні, на думку дослідників, мають здатність розпізнавати злоякісне новоутворення як пошкодження, яке потрібно виправити, проте замість цього сприяють його росту, пише “Кореспондент“.
Вчені спробували використовувати здатність клітин мігрувати до пухлини, зокрема до гіобластоми, щоб створити “транспорт” для доставки лікарських засобів. Для цього були застосовані хімічні сполуки, які “перепрограмують” звичайні клітини шкіри і роблять їх індукованими стовбуровими iNSC.
Під час експериментів дослідники встановили, що iNSC просуваються до злоякісного новоутворення зі швидкістю 50 мікрон на 22 години. Вчені помістили всередину спеціальних стовбурових клітин протиракові препарати. У підсумку iNSC, які досягли пухлин, за місяць зменшили їхні розміри до 50 разів, що продовжило життя піддослідним хворим гризунам удвічі.
На цей час учені працюють над методикою дослідження, яке допоможе з’ясувати, наскільки далеко стовбурові клітини зможуть мігрувати всередині головного мозку людини.
Раніше повідомлялося, що вчені Сибірського відділення РАН навчилися боротися з хворобами, в тому числі з діабетом і гепатитом С, за допомогою стовбурових клітин, які містяться в людському організмі.