Чи прийдуть у Закарпаття іноземні інвестиції у 2017 році

У 2017 році ситуація в економіці України дещо покращиться, але значних успіхів очікувати не варто. Так важають представники іноземних компаній – членів Європейської Бізнес Асоціації.

Як каже президент ЄБА, гендиректор Dragon Capital Томаш Фіала, підсумки 2016-го можуть бути навіть кращими, ніж очікували експерти. Українська економіка покаже зростання у 1,8%.
У 2017 році це зростання триватиме і сягне, за оцінками ЄБА, 2,5%. Це дещо менше, ніж закладені до бюджету урядові прогнози про ріст ВВП на 3%.

ЄБА орієнтується на вищій, ніж закладений у бюджет курс долара: 27,5-28,5 грн/дол. проти офіційних 27,2 грн.дол. Проте погоджується із урядовим прогнозом інфляції – на рівні 8%.

На те, як насправді розвиватимуться події, впливатиме низка факторів, а також рішення уряду. Зокрема, за словами пана Фіали, бізнес очікує, чи продовжать співпрацю Києва із МВФ, якими будуть дії уряду щодо пенсійної реформи і у питанні запровадження ринку землі, чи буде прогрес у боротьбі із корупцією та судовій реформі.

Реальна економіка: зменшити корупцію, додати свободи

Попри стабілізацію ситуації, темпи зростання економіки і доходів українців є недостатніми, аби говорити про те, що країна може конкурувати на зовнішніх ринках, а також бути привабливою для інвестицій , повідомляє «ВВС.Україна».

За таких умов, каже президент Jacobs Ukraina Тарас Лукачук, можна говорити про “обережно-оптимістичний” прогноз. Проте приводів для прориву немає.

Дмитро Крепак, який очолює Visa в Україні, а також у Грузії, наводить для порівняння одну цифру – 1,5-2 млрд доларів залучених впродовж останнього року іноземних інвестицій.

Ця цифра є однаковою для обох країн. При цьому населення України у 10 разів більше за населення Грузії. Якби Україна була так само привабливою для інвесторів, як і Грузія, то могла б отримати до 20 млрд доларів інвестицій за рік. А це більше, ніж уся програма фінансування, запропонована Києву МВФ.

“Найбільша відмінність полягає у свободі економіки. За цим показником Грузія займає 23 місце, а Україна – 162, й перебуває поряд чз Чадом та Конго. Замість свободи економіки є корупція. І, мені здається, усі антикрупційні орагни не зможуть подолати корупцію там, де нема свободи. У рейтингу Doing Business, який укладає Світовий банк, Грузія на 16 місці, а Україна – на 80 місці”, – нагадує Дмитро Крепак.

Він зауважує, що без кардинальних змін у бізнес-кліматі, очікувати приросту інвестицій чи швидкого розвитку економіки не варто.

Банки: стабільність є, покращення – згодом

Прогресу також не буде і у кредитуванні економіки, вважає голова правління Raiffeisen Bank Aval Володимир Лавренчук.

За його словами, після приватизації ПриватБанку можна сказати, що банківська система перебуває “на безпечній території” після того, як два попередні роки вона стояла на межі серйозної кризи.

Проте банківська система і економіка загалом певний час ще платитиме за період “очищення”.
Гроші, що пішли на рефінансування одних банків і повернення вкладів у інших, створили надмірну ліквідність і тиснуть на курс та ціни. А відтак, говорити про значне зниження кредитний ставок не доводиться.

Проте загалом, прогнозує пан Лавренчук, 2017 рік буде “перехідним, але кращим за попередній”.

zakarpatpost.net