Москаль: «Мовні законопроекти перед реєстрацією слід віддавати вченим-філологам для наукової експертизи»

У Верховній Раді України зареєстровані вже три проекти законів щодо функціонування державної та інших мов в Україні. Їх автори посилаються на Європейську хартію регіональних мов або мов національних меншин, яку Україна ратифікувала спеціальним законом ще 15 травня 2003 року, повідомляє zakarpatpost.net прес-служба Закарпатської ОДА.

– Однак у цьому законі є купа фактичних помилок, – зазначає Геннадій Москаль. – Так положення Хартії за українським законом застосовуються до таких мов національних меншин, як єврейська та грецька, хоча їх не існує в природі. Європейське населення, яке  ідентифікує себе євреями, розмовляє на ідиш, а офіційною мовою Ізраїлю є іврит.

У Греції державною мовою є новогрецька, а частина населення України, яка ідентифікує себе греками, розмовляє румейською або урумською мовою залежно від віросповідання. Є спірне питання й щодо молдовської мови, оскільки конституційний суд Молдови чітко постановив, що державна мова Молдови – румунська. Тому в закон «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» давно слід внести правки, оскільки він демонструє необізнаність нашої Верховної Ради. У теперішніх трьох законопроектах також є купа недоречностей, які викликають неоднозначну реакцію в представників національних меншин, що проживають в Україні. Тому щоб уникнути спекуляцій щодо мовного питання, яке завжди викликає збурення в суспільстві, проекти законів перед реєстрацією слід віддавати мовознавцям для наукової експертизи.

zakarpatpost.net