В Ужгороді постане кафедральний собор УПЦ КП

Найбільш знаковою подією минулого року для Закарпатської єпархії УПЦ КП став архіпастирський візит Святійшого Патріарха Філарета, який у Перечині освятив  новозбудований храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці.

Про це під час зустрічі з журналістами у прес-центрі «НЕДІЛІ» розповів єпископ Варсонофій. Правлячий архієрей, котрий уже два роки опікується паствою на Закарпатті, зупинився також на інших позитивних моментах життя єпархії та озвучив деякі проблемні питання.

Насамперед, зауважив єпископ Варсонофій, вдалося знайти порозуміння із органами місцевого самоврядування, які сприяють розвитку громад УПЦ КП на місцях. Подекуди пішли назустріч вірникам УПЦ КП і виділили земельні ділянки під будівництва храмів. Тож торік встановили хрест на місці майбутнього храму на вулиці Береша у Мукачеві (м-н Росвигово) та монастиря у Сваляві.

А ужгородські депутати дали дозвіл на виділення земельної ділянки під будівництво кафедрального собору. Постане він на вулиці Станційній неподалік залізничного вокзалу. «За нашим задумом це буде невеликий дворівневий храм із купальнею, – поділився планами єпископ Варсонофій. – Як точно він виглядатиме – вирішить конкурсна комісія, яку ми створюємо. До її складу увійдуть фахівці з різних галузей, які при виборі кращого проекту будуть враховувати як думку мешканців міста, так і поради архітекторів та історичні традиції краю».

Наразі, як було зазначено, на Закарпатті офіційно зареєстровано 31 релігійну громаду УПЦ КП, діють 8 храмів і 12 капличок.

Окремо керуючий Закарпатською єпархією УПЦ КП зупинився на питанні соціального служіння. «Ще будучи ієромонахом я займався неблагополучними сім’ями. Тому, приміром, підтримка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, мені добре знайома, – розповів єпископ. – Ми створили єпархіальний благодійний фонд «ЕЛЕОС Закарпаття», який займається збором допомоги для тих, хто її потребує. До прикладу, неодноразово відвідували з благодійною місією Центр соціально-психологічної реабілітації дітей у Сваляві. Ми вкотре впевнилися в тому, що дітки, які тут перебувають, потребують захисту, підтримки та уваги. А нещодавно передали необхідні речі людям похилого віку, які перебувають у центрі соціально-психологічної допомоги в Ужгороді».

Не оминають священнослужителі і військовослужбовців, котрі перебувають в зоні АТО, допомагаючи їм матеріально і молитовно. До речі, єпископ Варсонофій повідомив, що у Великому пості планує відвідати зону АТО, аби розділити непрості будні із солдатами та провести спільні молитви. «Священикам не можна тримати в руках зброю. Але наша зброя – це хрест і Євангеліє. Тому ми всі разом помолимося, аби в нашій країні настали мир і спокій, аби жодна материнська сльоза не впала на українську землю», – зауважив священнослужитель.

Невирішених питань,продовжує єпископ Варсонофій, залишається вдосталь. В даний час єпархія веде перемовини про передачу їй приміщення в Ужгороді, де буде облаштовано Центр реабілітаціі воїнів АТО, недільна школа, а також буде тимчасово виділено кілька кабінетів для єпархіального управління.

Існують протиріччя і з деякими єпархіями краю. Як приклад єпископ Варсонофій навів історію з рейдерським захопленням єпархіального будинку, що знаходиться на вулиці Залізничній в Ужгороді. Позбавлений сану колишній єпископ Кирил (Михайлюк), що нині представляє на Закарпатті інтереси УАПЦ, зі своїми помічниками у 2015 році захопив приміщення, яке належить Закарпатській єпархії УПЦ КП. Справа про повернення даного приміщення законному користувачу зараз  перебуває на розгляді в Ужгородському міськрайонному суді.

Також владика Варсонофій звернув увагу на те, що в області діє група шахраїв, які, прикриваючись Закарпатською єпархією УПЦ КП, збирають пожертви на розбудову кафедрального собору. Керуючий єпархії запевнив: він не давав благословіння на таку форму збору пожертв. Благодійні кошти в єпархії залучаються тільки на території храмів або ж переказами на банківські рахунки. Тож архієрей закликав не довіряти аферистам, які прикриваються фальшивими документами, і негайно звертатися в поліцію.

А усім закарпатцям єпископ Варсонофій нагадав, що надходить час Великого посту – період, коли християни особливо роздумують над земним життя Ісуса Христа та Його страстями. Архієрей зазначив, що час Великого посту святі отці називають «духовною весною» – як навесні природа прокидається від довгого зимового сну, так і людина під час цього посту стає самою собою (через піст і молитву, через покаяння і справи милосердя). Тому владика побажав усім із користю для душі провести Великий піст і духовно очищеними, з радістю зустріти Воскреслого Господа.

zakarpatpost.net