Менінгококова інфекція в школах Закарпаття: не критично, але батьки перестрахувалися

З 14 лютого в початковій школі №1 міста Ужгорода призупинили навчання через менінгококову інфекцію.

Лабораторні дослідження підтвердили три випадки захворювання в школярів. Один дорослий, учитель цієї школи, є носієм інфекції. Ще одну дитину 2 років шпиталізовано з Ужгородського району.

На засіданні протиепідемічної комісії при міській раді вирішили, що підстав для карантину в початковій школі нема. Однак, батьки боялися відпускати дітей до навчального закладу, тому через невелику відвідуваність, заняття до понеділка, 20 лютого, призупинили. Тим часом школу дезінфікують, зокрема лампами з ультрафіолетом, провітрюють, проводять вологе прибирання.

14 лютого на стаціонарі в обласній інфекційній лікарні було двоє пацієнтів, інші лікуються амбулаторно. Стан дітей уже не викликає занепокоєння, кажуть медики. Щоправда в однієї учениці менінгіт дав ускладнення на суглоби, в іншої дитини менінгококова інфекція проявилася пневмонією.

Головний лікар обласної інфекційної клінічної лікарні Михайло Поляк розповів, що менінгіт, який передається повітряно-крапельним шляхом та гине за півгодини при сонячному світлі, має дуже широкий спектр симптомів та може стати причиною смерті, коли перебіг захворювання є блискавичним.

Михайло Поляк зауважує: «на Закарпатті немає причин для паніки і підвищеної захворюваності на менінгіт. Діти в задовільному стані, хоча одна дівчинка знаходилася в палаті інтенсивної терапії, але 14 лютого вже переведена в загальну палату.Дівчинка з першої школи знаходилася на лікуванні 10 днів і ми її готуємо до виписки. Ще трошки дообстежимо, повторимо рентгенологічне обстеження і виписуємо».

Торік на Закарпатті медики зафіксували 14 випадків менінгіту, переважно в дітей, одна дитина померла.

Щороку в області фіксують 10-15 випадків такого захворювання.Сезонним ростом для менінгіту вважається лютий-березень.

Лікарі пояснюють, що людина може бути просто носієм інфекції і при сприятливих умовах, як-то низький імунітет, люди з оточення можуть захворіти. Також людина може мати клінічні прояви, такі як при застуді (назофарингіт) – саме такі два випадки підтверджені нині лабораторно в Ужгороді, а може мати власне менінгіт та ускладнення, пов’язані з загноєннями. При чому симптоми у всіх випадках дуже різні.

Лікар-епідеміолог із Ужгородської міськрайонної філії державної установи «Закарпатський обласний лабораторний центр» МОЗ України Лариса Зарембо розповіла, що перший виклик щодо менінгококу в Ужгороді цього річ зафіксований 5 лютого.

Після цього епідеміологи почали проводити дослідження, оглянули більше сотні людей, які контактували з інфікованими: «усі можливіджерела інфекції, які були задіяні в цьому епідпроцесі, локалізовані, ізольовані і проходять лікування. Тобто на сьогоднішній день проблеми, паніки, як у нас спрацював ефект паніки в школі, немає. Позитивних бактеріологічних результатів уже також немає. Тому можемо стверджувати, що інфекційне вогнище локалізовано і межі його більше не розширюються. Ситуація, яка склалася, не є спалахом, оскільки за вимогами всіх нормативно-правових актів чинного законодавства України спалахом уважається реєстрація 10 і більше випадків менінгококової інфекції».

Хто міг стати джерелом інфекції, в лабораторії поки не знають, проводять додаткові дослідження.

Тетяна ЛЕШКО, спеціално для газети «НЕДІЛЯ»

Деталі результатів та подальшу історію інфекційного стану щодо менінгококу читайте у №7 газети «НЕДІЛЯ» від 17 лютого.

zakarpatpost.net