Чи можна виспатися виспатися наперед?

Вчені з Університету Калгарі в Канаді вважають, що так – додаткові години сну напередодні безсонної ночі допомагають акумулювати сили і позитивно впливають на функції мозку, пише likar.info

Довгий час вважалося, що єдиний спосіб оговтатися після безсонної ночі – надолужувати сон. А що якщо виспатися не після, а перед випробуванням?

Вчені відібрали групу з 12 людей, які стверджували, що добре висипаються і стежать за своїм режимом дня. Учасників попросили утриматися від сну протягом 38 годин, а потім проаналізували вплив такого тривалого неспання на мозок, пам’ять і фізичну силу. Потім добровольці повторили експеримент після того, як весь тиждень лягали спати на 2 години раніше звичайного.

Результати дослідження показали, що фізична і розумова працездатність учасників була краща після підготовки до “безсонного марафону”.

Якщо вам пора підбивати підсумки робочого місяця і готувати звіти, а ви до сих пір не знаєте, як виспатися, спробуйте новий метод. Але те, що він спрацює, гарантувати складно. Оскільки експеримент був заснований на невеликій кількості учасників, теорія про “стратегічні запаси сну” вимагає більш масштабних випробувань.

zakarpatpost.net