Покоління селфі. Пости в соцмережах замість реального життя

Прямо зараз на наших очах підростає покоління веселих картинок. За допомогою соцмереж всі відчайдушно намагаються показати, що їхнє життя – не прісна маца, а справжній карнавал. Але навіщо?

Я впевнений: до кінця року нам обов’язково оголосять про весілля людини і телефону. Все до того йде. Нещодавно на одному з показів Українського Тижня Моди я спостерігав дику кількість людей, які не відривалися від телефону ні на хвилину. Всім відчайдушно хотілося донести через соцмережі, що життя їхнє не прісна маца, а справжній карнавал з пір’ям.

Кожен другий безперервно вів трансляції в Інстаграмі. Але для кого? Адже друзі в цей момент теж вели трансляції, які ніхто не дивився. При цьому я переконаний, що відеозамальовки буденності цікаві тільки в тому випадку, коли їх роблять Гарік Харламов, Бейонсе, Мадонна або Саша Грей в робочому кабінеті. Але сотні приятелів і знайомих щодня викладають відео про те, як вони миють ноги, їдять мюслі і дивуються від заметів. Життя має бути змістовним. Пости в соцмережах теж. Інакше це деградація.

Найчастіше люди знімають відверту нісенітницю, прикриваючись зацікавленістю передплатників. Але я категорично не розумію, як можна відзначати день народження і безперервно транслювати це в мережу. Уточню: звичайний день народження на кухні, де замість виступу Лободи – канапе з виноградом. З власного досвіду знаю: коли дійсно весело, тобі немає ніякого діла до малознайомих передплатників. Після гарного куражу дай бог взагалі відшукати телефон. Тому ти або п’єш і кайфуєш з друзями, або робиш вигляд, що веселишся, і кривляється на камеру. Гарна вечірка не повинна бути схожа на рекламу, де незнайомі люди, що зображують друзів, піднімають келихи з рідиною, схожою на пиво.

Як би там не було, а число користувачів Інстаграму перевалило за півмільярда. Щодня фотострічку переглядають 300 млн чоловік, розміщуючи 95 млн знімків і відеороликів. Кожен день лайками відзначаються понад 4 млрд публікацій. Лайкнув фото у Фейсбуці, лайкнув ті ж кадри ВКонтакте, лайкнув ті ж знімки в Інстаграмі – ось, власне, і день пройшов.

Якщо вдуматися, то до появи соцмереж заручники Фейсбуку і Інстаграму ніколи не знали так багато про життя інших, далеко не близьких людей. Тепер же постійно порівнюють себе з ними. І це порівняння не завжди на руку: у когось іншого завжди красивіше обличчя, ефектніша машина і смачніші деруни. Часом порівняння доводять до самокатування, людина починає відчувати себе збитковою і нікчемною.

Я впевнений: до кінця року нам обов’язково оголосять про весілля людини і телефону

Важливо визнати: прямо зараз, в цей лютневий морозний день, на наших очах підростає покоління веселих картинок. Грамотні, вдумливі замітки довше двох абзаців, як правило, не збирають стільки лайків, скільки фото пружної сідниці в салатових лосинах. Все рідше нове покоління може похвалитися тим, що читає ще щось, крім хештегів. Читання відходить на другий (якщо не на двадцять другий) план, головне – зняти своє обличчя крупним планом. Наприклад, на тлі пожежі. У Костромській Області 19-річного хлопця та його подругу запідозрили в серії підпалів заради селфі. Закохані викладали ефектні автопортрети на тлі палаючих вогнів, пише nv.ua

У гонитві за строкатими і ефектними знімками люди втрачають пильність. 20-річна дівчина з Техасу відволіклася за кермом на топлес-селфі і врізалася в поліцейську машину. На щастя, всі залишилися живі, відбулися легким переляком. Цікава ситуація трапилася з мексиканською поліцейською:  у неї вистачило розуму зняти себе топлес в патрульній машині при виконанні і опублікувати цей знімок. Шеф із задоволенням лайкнув пекучі мексиканські соски і звільнив без розмов.

Бразильський турист до пори до часу поводився пристойно в Національному музеї старовинного мистецтва в Лісабоні. У нього і думок не було фотографувати свої волохаті груди, але дуже вже хотілося зробити селфі на тлі скульптури XVIII століття. Чоловік встав спиною до статуї архангела Михайла і для фокусування кадру зробив крок назад. В результаті скульптура впала, розбившись до чортової бабусі.

Більш драматичним вийшов фінал наступної історії. Під час проливного дощу хлопець став на край греблі заради видовищного кадру, але зісковзнув в Ганг. Шестеро друзів по черзі пірнали в бурхливу річку, щоб врятувати друга. В результаті сім жертв.

Найчастіше в КВН після мініатюри фронтмен команди звертається до залу “Що ми хотіли сказати цим номером?” Так ось я теж підсумую. Я ні в якому разі не проти соцмереж. Вони допомагають в розкручуванні бізнесу, лікуванні людей, допомоги нужденним. Допомагають самовиразитися, врешті-решт. Єдине: я – за осмисленість. За те, щоб в кожному кадрі і кожному слові вгадувалася думка. Дотепна і не банальна. Ну а якщо хтось з ваших друзів все ж надумає одружуватися на телефоні, запрошуйте мене тамадою.

 Сергій Рибик, клубний МС

zakarpatpost.net